Polisen översatte raptexter i mordutredningen

Linda Piras och Enver "Chato" Ramirez reagerar på att raptexter översättes i mordutredningen. Ramirez uppmanar: "Håll er till riktiga tekniska bevis, som fingeravtryck."

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om att polisen har lyft fram att de åtaladelyssnade på rapmusik under den dagen då skjutningen skedde i sin tekniska bevisning. Det är låtar som handlar om grova kriminella handlingar.Bland annat rapparenKidd Kidds låt"Die for", som översatts av polisens analytiker:

"Uh, sparka in dörrentill stället. Vapen i ansiktet, pipan i munnen, berätta hur det smakar. Vänta inte, ta mig till kassaskåpet osäkra vapnet, inga spår, mask på mitt ansikte, detta är ett kallt fall. Vapen fortfarande på min höft, provar andra droger, fixa en flyktväg, måste springa iväg, kasta bort detta vapen."

När GP frågar hip-hop artistenLinda Piraom hur den här typen av musik hör ihop med kriminella handlingar hos lyssnarna är hennes svar kort men koncist:

ANNONS

"Förlåt men det var nästan skrattretande... Mitt svar: Nej!"

Hon menar att musik, även om den handlar om grov kriminalitet,inte påverkar ens handlingar på något sätt.

"Jag är uppväxt med sånna texter men har aldrig dödat någon. Det är ju lite absurt att användasånt som bevisning.Hahaha förlåt jag dör av skratt."

Rapparen och musikproducenten Enver "Chato" Ramirez är även han kritisk till attpolisen tar upp rap-musik i sin förundersökning mot de åtalade i Vår Krog & Bar-målet.

– Det är inte som att den här musiken gör folk kriminella. De bordehålla sig till riktiga tekniska bevis som fingeravtryck och liknande.

Polisens utredning tar också upp att G-Units låt All about the drug money spelades flitigt under dagen då skjutningen skedde. Trots att låten tar upp grovakriminella handlingar är det inte relevant, menar EnverRamirez.

– G-Unit ären av de största amerikanska hiphopgrupperna. En massa människor med olika bakgrund lyssnar på den här musiken. Densäger ingenting om de som lyssnar på den.

Han säger det inteär första gången som polisen använder hip hop-musik i ett brottsmål.I mitten av 1990-talet var hanen av pionjärerna inom svensk hip hop. Som medlem i gruppen Hammer Hill Click rappade han om polisvåld och kriminalitet. Låtarna var ofta samhällskritiska.

ANNONS

– Vi gjorde en låt som hette Pig Hunting Season, som handlade om vår frustration över att vi kände att polisen trakasserade oss.

Under denna tid ägnade han sig också åt kriminalitet.I slutet av 1990-talet hamnade han i rätten. Då tog åklagaren upp den flera år gamla låten Pig Hunting Season som bevismaterial mot honom.

– De ifrågasatte låten under rättegången ochbad mig förklara den.Såhär gör polisen, det är inget nytt. Den härmusikstilen skapar oro i myndigheten och det är ettperfekt tillfälle att använda detta, att koppla det till brott.

Han menar att det i förläggningen blir ett hot mot yttrandefriheten.Det finns en stark samhällskritik i musiken som inte uppskattas av polisen, enligt EnverRamirez. En rättegång är ett perfekt tillfälle att koppla samhällskritisk musik till brottslighet, menar han. Det skapar en misstro mot den typen av artister och hindrar dem från att nå ut med sitt budskap.

– Det här sticker i ögonen på polisen och på andra myndigheter. När man befinner sig långt ner i samhällsskiktet ser man saker som inte andra medborgare ser.

Att polisen översätter musiken och tar med den i förundersökningen är ett uttryck för hur bakvänd syn de har på kriminalitet, menar han.

– Man tänker att musiken ger upphov till kriminalitet, men det är samhället som ger upphov till kriminalitet. Vi har en segregerad stad, människor är fattiga och trångbodda. Det är detta som skapar kriminalitet, inte vilken musik man lyssnar på.

ANNONS

I dag arbetar Enver Ramirezpå ett studieförbund, NBV, där han hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett attproducera musik. Han anser att det är bra att de rappar om den verklighet de upplever.

– Deras texter är inga skönmålningar.Att rappa om det blir som terapi, man behöver få det ur sig. Det kan få dem att ifrågasätta sina handlingar.

GP har sökt den ansvarige analytikern hos polisen för en kommentar om varför gangstarapen förekommer i förundersökningen, men har inte lyckats.

Enver "Chato" Ramirez var 1994 med och startade gruppen Hammer Hill Click i Hammarkullen.

Efter att han lämnat kriminaliteten bakom sig i början av 2000-talethar han ägnat sig åt teater, musik och filmproduktion.

Sedan åtta år tillbaka arbetar han på ett aktivitetshus för ungdomar som musikproducent.

ANNONS