Polischef Erik Nord tror på en lugn grundskoleavslutning på torsdag. "Vår bild är att det inte alls är några problem i paritet med studenten – som för övrigt har gått ganska bra i år", säger han.
Polischef Erik Nord tror på en lugn grundskoleavslutning på torsdag. "Vår bild är att det inte alls är några problem i paritet med studenten – som för övrigt har gått ganska bra i år", säger han. Bild: Kyrre Lien/Scanpix

Polisen hoppas på lugn skolavslutning

I veckan stundar skolavslutningarna för Göteborgs grundskoleelever. I år sammanfaller det med den muslimska högtiden Eid. Fritidsledaren Lina Renholm Nyby tror på ett lugnt firande.
– I andra områden är det mer fokus på alkohol, men så är det inte i Angered, säger hon.

ANNONS

Under veckan som gått har de större studentfirandena gått av stapeln. Efter att förra årets avslutningar vid Götaplatsen slutade i våldsamt upplopp kraftsamlade polisen i år. De bemannade upp med erfaren personal vana att jobba med demonstrationer och fotbollsmatcher.

LÄS MER: Kaos i fjol – så laddar polisen för studentfirandet

På torsdag är det dags för flera av Göteborgs grundskolor att sluta för läsåret. Då väntar ett avsevärt mycket lugnare firande, enligt polischef Erik Nord.

– Det hanterar lokalpolisområdena själva. Vår bild är att det inte alls är några problem i paritet med studenten – som för övrigt har gått ganska bra i år. Vi har haft incidenter, men vi upplever att vi har haft det under huvudsaklig kontroll.

ANNONS

Är det på grund av polisens arbete?

– Ja, vi hade laddat så pass mycket att vi kunde greppa det. Det gavs inte det utrymmet även om det var några tillfällen när det rörde till sig lite, säger han.

Sammanfaller med Eid

I år sammanfaller skolavslutningen med den muslimska högtiden Eid Mubarak. Lina Renholm Nyby, fritidsledare på Mixgården i Hammarkullen, tror att det kommer innebära ett ganska familjärt avslutningsfirande.

– Det är som julafton. Man firar med familjen, men barnen rör sig ofta ute i området och går mellan hemmet och släktingar. Jobbar man i Angered är det den stora högtiden.

Under torsdagskvällen har fritidsgården öppet och bjuder in till grillning.

– Vi försöker erbjuda alternativ om man vill göra någonting annat. I andra områden är det mer fokus på alkohol, men så är det inte i Angered, säger hon.

Minifestivaler i kranskommunerna

I flera av de mindre kommunerna runt Göteborg kretsar firandet kring ett större arrangemang. I Bollebygd hålls för nionde året festivalen School's out för ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Det erbjuds bland annat femkamp, grill, trampolin, segwaykörning och uppträdanden med artisterna Dani M, Rawa och DJ Black Moose.

– Vi tycker att vi har hittat ett bra koncept. Det beror mycket på att det är kopplat till elev- och ungdomsinflytande. De arbetar med det under året och arrangerar omröstningar kring artistval, säger Patrik Grimfalk som är kultur- och fritidschef i kommunen.

ANNONS

Han berättar att det bara finns två krav för att få besöka festivalområdet vid allaktivitetshuset Krafthuset – att man är över 13 år och nykter.

– Tidigare fanns en tradition att festa vid sjöar. Men vi kände att vi ville vända trenden. Förra året fick vi en utmärkelse från IQ-stiftelsen om att vi är ett gott exempel på ett drogfritt arrangemang. Då fick vi lite luft under vingarna.

Även i Partille ordnas en liknande gratisfestival vid Ungdomens hus. Och i Kungsbacka heter skolavslutningsarrangemanget, precis som i Bollebygd, School's out och äger rum på torget med artisterna Anis Don Demina och ISA.

– Vi vill erbjuda en rolig, trygg och drogfri skolavslutningsfest. Det är ett mycket uppskattat evenemang som förvandlar innerstaden till en folkfest, säger Marianne Bartholdsson, ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun.

ANNONS