Polischefen i samtal om gängkriminalitet

30 av 35 gängrelaterade mord är ouppklarade sedan 2011 i Göteborg. Samtidigt sjunker antalet anmälda brott per invånare. Storgöteborgs polischef Erik Nord och GP:s kriminalreporter Peter Linné diskuterar brottsutvecklingen i Göteborg direkt från Bokmässan.

ANNONS
|

Sedan 2011 har det skett 35 mord i Göteborg som går att koppla till gängmiljön. Av dessa är 30 ouppklarade. Peter Linné säger att han är övertygad om att polisen känner till vem det är som har skjutit i nästan alla fall. Men att det är svårt att bevisa.

– Det är ett känt faktum att det är en tystnadskultur. Brotten begås där även vanliga medborgare på något sätt är nedtryckta av de här personerna som begår kriminella handlingar. Man vågar inte vittna, säger han.

Erik Nord medger att det stämmer att polisen i många fall känner till vem gärningsmannen är.

ANNONS

– I vissa fall vet vi namn och personnummer på personen men får inte ihop bevisningen. Ännu oftare vet vi vem som ligger bakom det hela. Det brukar vara så att den som står bakom konflikten inte brukar vara den som utför dådet.

"Det saknas juridiska verktyg"

Polischefen förklarar att de ibland saknar de verktyg som de behöver för att nå fram till fällande domar och citerar den tidigare rikspolischefen Sten Heckscher.

– Han sade vid något tillfälle att svensk lagstiftning bygger på att en person gör ett brott, vid ett tillfälle och sen så var det klart. Vi klarar inte ens i svensk lagstiftning av de perenna brottslingarna, som är vaneförbrytare över flera år. Just när det gäller de här komplexa historierna saknas det vissa juridiska verktyg för oss, säger Erik Nord.

Han förklarar att det på andra håll i världen finns lagstiftning som även skulle kunna förenkla polisens arbete i Sverige.

Erik Nord lyfter bland annat möjligheten att få ett reducerat straff i utbyte mot att vittna mot någon annan. Han nämner också den pågående diskussionen om att låta människor lämna vittnesmål anonymt.

– Det är en komplicerad situation. Jag tycker att man ska fråga sig: skulle jag vilja bli fälld för ett brott om det var ett anonymt vittne som vittnade emot mig?

ANNONS

Erik Nord påpekar att man dock inte på förhand ska avfärda förslagen eftersom lagstiftningen i dag är "lite tandlös".

Skjutningarna ökar i Göteborg

Ytterligare en utveckling rörande de grova brotten är att antalet skjutningar nu tycks öka något på nytt. Hittills i år har det varit 24 skjutningar i Göteborg, vilket är tre fler än under hela 2017.

– När vi går in i en konflikt mellan olika kriminella aktörer eller kriminella nätverk. Om den är väldigt hetsig, som den har varit i till exempel Tynnered under ett par år, får man väldigt många skjutningar, säger Erik Nord.

Polischefen förtydligar att man inte ska dra för snabba slutsatser på statistiken. Att man kan behöva lyfta blicken från kalenderåret och se över något längre tid.

– Om man slår ut över ett antal år kan man se om skjutningarna ökar eller minskar. Som sagt var har vi haft nedgångar på skjutningar sedan 2013. Stabila nedgångar varje år. I år verkar vi få en rekyl, en återgång till nivåer som inte är alarmerande, även om förstås varje skjutning är tragisk, fortsätter han.

Hela samtalet mellan Peter Linné och Erik Nord kan du se i videon högst upp i artikeln. Där återfinns också diskussioner om bland annat brott i nära relationer och Göteborgs särskilt utsatta områden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS