Polischefen Götblad: Inte förvånad över få fällande misshandelsdomar

ANNONS
|

För att förebygga mäns våld mot kvinnor har regeringen fattat beslut om en tioårig nationell strategi. Under perioden 2017-2020 har 600 miljoner kronor avsatts. Åtgärdsprogrammet innehåller också 435 miljoner kronor till ideella kvinnojourer under 2015-2019.

Även lagstiftningen ska ses över för att utreda om hedersmotiv ska vara skäl för att ett brott bedöms som grövre. Från med nästa år tas också våld i nära relationer in som en obligatorisk del i flera utbildningar. Bland annat för poliser, och för personal inom sjukvården, skolan och socialtjänsten.

Carin Götblad, polischef i region mitt och före detta nationell samordnare mot våld i nära relationer, välkomnar utbildningen.

ANNONS

– Vi arbetar redan med det inom polisen. Men det stora problemet med hedersproblematik är att det oftast inte kommer till polisens kännedom förrän det redan skett ett brott. Det måste in fler insatser tidigare. Så jag skulle säga att det är ännu viktigare inom sjukvården, på socionomutbildningen och för lärare, säger hon.

Bara tre av 142 föräldrar som pekats ut för att ha misshandlat sina barn har dömts för brott. Det visar GP:s unika granskning av barn och unga som tvångsomhändertagits på grund av hedersproblematik.

Något som upprör stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz.

Men Carin Götbladär inte förvånad över att få misshandelsfall med hedersproblematik leder till fällande dom. Detsamma gäller barnmisshandel där heder inte är del av motivet, något hon delvis menar beror på att barns vittnesmål inte kan värderas på samma sätt som vuxnas.

– Det säger jag inte för att jag inte tror att barn blir utsatta, för det blir de. Men rättsystemet är inte byggt för barn. Därför behövs det betydligt mer förebyggande åtgärder inom socialtjänsten, säger hon.

ANNONS