Polis förordade förintelse - ångrar sig

Karlstadspolis ville förinta människor som inte anpassar sig till det svenska samhället.

ANNONS
|

I torsdagens upplaga av Nya Wermlands-Tidningenpublicerades en debattartikel, skriven av Karlstadspolisen Marcus Hultvall. I artikeln, som har rubriken Moder Sveas krympande livsutrymmeanvänder sig Marcus Hultvall av ord med starka kopplingar till nazism och skriver bland annat:

"De som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas".

I efterhand säger Marcus Hultvall att han i den meningen syftade på personer som kommer till Sverige med syfte att begå grova brott.

Nu backar han från uttalandet, som han menar var dåligt formulerat.

- Jag lyckades inte nå fram med det jag egentligen menade, det är beklagligt,säger Marcus Hultvall.

ANNONS

Vad menade du då?

- Det jag menar är att vi i vårt samhälle är alldeles för ängsliga för att kränka olika samhällsgrupper, och det tror jag i förlängningen bara gynnar extremism och rasism. Man undviker problemen, och det sprider oro där rasismen kan gro, säger han.

Trots det säger sig Marcus Hultvall ha förståelse för dem som tagit illa upp av hans artikel.

- Ja, den innehöll laddade ord. Men jag hoppas att folk ska förstå vad jag menar, säger han.

Polischefen kritisk

Enligt Marcus Hultvall har han till största delen fått positiv respons på sin artikel, både från arbetskamrater och andra. Men Orla Kristoffersen, som är chef i lokalpolisområde Karlstad tycker att texten är klart olämplig.

- Jag läste texten och när jag kom till slutet så tänkte jag att nej, det där var inte bra, säger han till Värmlands Folkblad.

Artikeln redigerades om

Nya Wermlands-Tidningen, som publicerade artikeln har nu redigerat texten och skrivit om de mest stötande delarna. Enligt Mikael Rothsten, som är ansvarig utgivare beror det på att orden som användes är för "historiskt belastade".

- Artikeln borde inte ha publicerats i sitt ursprungliga skick från början. Vi kan bara beklaga att det blev så. Det är en debattsida, och där ska det vara högt i tak, men som ansvarig utgivare har vi också ett ansvar för vad som står på sidan. Det här passerade en gräns, och då ansåg vi att det var bäst att ändra i texten, säger han.

ANNONS

Förordar dödsstraff

Exakt vad Marcus Hultvall menar med att "förinta" de som inte anpassar sig framgår inte i hans debattartikel, men enligt honom själv är han inte helt främmande för dödsstraff.

- Om det är en mördare som begått hemska gärningar med ett enda syfte och det är ställt utom allt rimligt tvivel att personen är skyldig, så ja. Vad finns det för vård som hjälper en sådan person, säger han.

ANNONS