Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/16

Planerade ekodukten över E6:an rivs

Bygget ska jämnas med marken innan man kan börja om på nytt.

Det var i slutet på januari som den planerade ekodukten vid E6:a orsakade kaos och trafikstopp.  Det hela berodde på ett problem i konstruktionen i den unika djurbron.

Under det nattliga arbetet med att gjuta överbyggnaden på den första etappen av bron upptäcktes felet.
– På småtimmarna hördes ett ljud av stöttor under formställningen som knäcktes. Vi bestämde oss för att se över det hela och lyssna vidare och det fortsatte att knäppa längs formställningen. Då tog vi beslut att stänga av E6:an utifall att något skulle hända, sa Kristina Balot, projektledare för ekodukten vid Trafikverket.

Vägen var avstängd i över ett dygn. 

Nu visar det sig att mycket av det man redan byggt behöver rivas, skriver Göteborg Direkt.

Slutpriset kommer att bli högre

Bygget, som kostar mellan 55-60 miljoner kronor, kommer nu alltså bli ännu dyrare. Anledningen är att det krävs extra analysarbete i samband med gjutningen. I en kommentar till Göteborg Direkt berättar Anna Johansson, kommunikatör på Trafikverket, att hela överbyggnaden behöver rivas. Detta av kvalitets- och säkerhetsskäl.
– Förhoppningen är att brostöden kan sparas.

Trafiken kommer inte behöva stängas

Än så länge är det oklart vad som gått fel, och det preliminära färdigdatumet juni 2018 står fast. Anna Johansson tror att det kommer att hålla. Hon berättar för Göteborg Direkt att trafiken inte kommer behöva stängas av under rivningsarbetet men att det finns risker med att gå under bron.
– Vi jobbar nu för att hitta en metod som inte påverkar trafiken på E6, men exakt hur det kommer att gå till vet vi inte än, säger hon.

Unikt projekt

Den så kallade ekodukt ska göra det möjligt för djur att ta sig över den stora motorvägen på ett tryggt sätt. Det som gör det här bygget unikt är att det är den enda som byggs över en befintlig och trafikerad väg. 

Mest läst