Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Under en vecka lär de sig segla och ta sig an havets utmaningar.
Under en vecka lär de sig segla och ta sig an havets utmaningar.

Ohoj pirater, hissa segel

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. De orden är lag för sjöfararna på seglarskola, som inte låter sig nedslås av lite regn när det är dags att ta ut båtarna på böljan.

I regnkläder och flytväst marscherar de över bryggan. Piraterna har precis haft samling där de hissat flagg och sjungit. I går hade de skattjakt och i dag står en tur till Sjöfartsmuseet på schemat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– God morgon gänget, regnar det i dag igen?

Ida Hillestad är klädd i regnkappa och pirathatt. Hon är kapten, och en av ledarna för piratskolan, där de allra minsta barnen som vill lära sig segla går. I dag är det lite för blåsigt för att släppa iväg piraterna på böljan.

– Men det är ju bara lite vatten, påpekar en av piraterna när Ida blickar upp mot den grå himlen.

– Ja, och sjörövare är ju inte rädda för vatten, eller hur?

De yngsta barnen i GKSS seglarskola lär sig segla acessjollar, en liten och väldigt stabil båt. Blåser det mer än fem sekundmeter har de teorilektioner eller fiskar krabbor och leker vid vattnet istället.

– Det är havsinspirerad undervisning. Och såklart mycket skattjakter, säger Ida.

När ryggsäckarna med matsäck är packade och gänget är redo att ge sig av stannar en av piraterna plötsligt upp och vänder sig mot Ida.

– Vet du om någon håller utkik? Så inte kapten Rödskägg kommer och tar våra saker?

Ida lovar att barnen i Omega, den lite äldre gruppen, hjälper dem vakta under dagen och att utkiksposterna är bemannade.

Piraterna fortsätter marschen under sång och med den svarta dödskalleflaggan i högsta hugg. Det stickande duggregnet verkar inte störa. På vägen passerar de Omegagänget som är på väg ner till båtarna. Sitt smeknamn har de fått för att de seglar just Omegajollar.

Lite regn hindrar inte barnen på seglarskola från att ge sig ut på vattnet.
Bild: Anders Hofgren.

I den här lite äldre gruppen är det inte så mycket lek. Kanske att det blir en brännbollsmatch om det blåser kuling men dagens regn är inget annat än uppfriskande för barnen som vant hämtar båtarnas roder och hissar segel. De revar storseglet i dag, vilket innebär att de inte hissar det riktigt hela vägen upp. Högst upp i masten hänger en fender.

– Det är för att masten inte ska gå i botten om båten kapsejsar. Det är väldigt grunt här, säger Pelle Swanbeck, som är ansvarig för seglarskoleverksamheten.

Han har själv seglat hela sitt liv och jämför sporten med mindfulness.

– Du blir ett med båten, vinden och vattnet. Du kan inte tänka på något annat.

De yngre grupperna i seglarskolan håller till i hamnen i Långedrag. Efter knappt tio minuters båtfärd rakt ut i skärgården kommer vi till Æolusön, där seglarlägret är i full gång. Mitt i regnet står Sabina Hahn och dansar till musiken som dunkar ut över bryggan.

– Vi måste tagga dem lite extra när vädret är så här, så ingen längtar hem, säger Niclas Wallin har varit ledare för seglarlägret i sju år.

Lite tystare medger han att dagens övning är svår och att flera säkert kommer få bada.

– 95 procent kommer kapsejsa.

Barnen är i full gång med att sjösätta båtarna. Vant rullar de ner vagnen i vattnet, puttar av båten och kastar tampen till en kompis på bryggan. 

Sabina Hahn samlar och räknar in lägerdeltagarna på Æolusön innan det är dags att ge sig ut i båtarna.
Bild: Anders Hofgren.

Hälften av de knappt 50 lägerdeltagarna ger sig ut på vattnet medan resten springer in i varvet för att ha teori. Just i dag är de inte avundsjuka på de som seglar.

– Det beror på vädret men just nu är det roligare med teori. Annars är det roligare att segla, säger Ebba Lordemyr.

Bianca Högman håller med men båda är de överens om att teorilektionerna är viktiga.

– Det kan vara bra att veta i förväg vad man ska göra och att man lär sig båtspråket. Det hade varit enklare med vanligt språk men det är roligare med båtspråk.

Tillbaka i hamnen är Omega på väg upp ur vattnet. De har övat på att kryssa och klarat sig utan att behöva bada.

– Och vi surfade på vågorna från en jättestor båt, säger Alice Forsslund.

Hon och Louisa Brandeby har gått på seglarskolan tillsammans i tre somrar och tycker vattnet är bästa stället att spendera sommarlovet på. Men de klagar lite på sin instruktör som var med i båten.

– Han är rolig, men inte säker. Han sa att om vi inte sa att han var den bästa ledaren så kastar han oss i vattnet. Men vi sa Elin, säger Louisa.

De blev inte kastade i vattnet, men just när himlen öppnar sig hinner jag tänka att det hade kvittat, snart är vi alla blöta ändå.

Fakta: Seglarskolan

  • GKSS håller till i Långedrag där de allra minsta barnen får gå i piratskolan och få havsvana och prova segla acessjolle. De lite äldre barnen seglar en större jolle och får även en hel del teori. Kurserna pågår måndag till fredag.
  • De erbjuder även vuxenkurser, både i Långedrag, som pågår fredag till söndag, och i Marstrand, som pågår måndag till torsdag.
  • Seglarlägret håller till på Æolusön, som föreningen fick donerad till sig för att använda till just ungdomsverksamhet.
  • Några av platserna i seglarskolan är sedan sju år öronmärkta för barn från Gårdstenprojekt, ett samarbetet med Gårdstensbostäder. Nytt för i år är även samarbetet med Hammarkullebostäder.
  • GKSS har också ett samarbeta med Idrotts- och föreningsförvaltingen för ett erbjuda fler ungdomar och nyanlända integrerande sommaraktiviteter.
  • Förra sommaren fick flera av vuxenkurserna hållas på två språk då det var populärt hos stipendiater på universitet att delta. Enligt Pelle Swanbeck ville de göra vad svenskar gjorde på sommaren, och det var att segla.
Mest läst