Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Obama: Barn känner igen en dumskalle

  Barn har god intuition och känner igen en dumskalle, svarade USA:s president Barack Obama på frågan om barn borde få rösträtt. Presidentens svar har retat upp utmanaren Mitt Romneys kampanjfolk.

  I en presidentintervju av magasinet Rolling Stones hälsade chefredaktören Eric Bates från sin 6-åriga dotter till Barack Obama.

  - Åh, jag ligger bra till i den åldersgruppen, 6-12 år, svarade Obama.

  Bates frågade då om han vill att barn också ska få rösträtt.

  - Du förstår att barn har god intuition, de kan kolla på en kille de möter och säga att "detta är en dumskalle", sade presidenten.

  Utmanaren Mitt Romneys kampanjstab slog snabbt tillbaka när Obamas svar i tidningen blev kända. Romneys främste rådgivare Kevin Madden anklagade presidenten för att vara "skakad och gå på tomgång".

  - Han har inget annat kvar än angrepp och förolämpningar. Det är olyckligt att han vill avsluta valkampanjen på detta sätt.

  En enkät i början av veckan visade att Obama skulle vinna en jordskredsseger bland barnen i USA om de fick rösta i valet den 6 november. Två av tre barn föredrog Obama framför hans utmanare Mitt Romney, rapporterade tv-kanalen Nick News with Linda Ellerbee, som sänder nyheter för barn. Innan barnen utfrågades hade Romney tackat nej till att delta i programmet tillsammans med Obama, skriver AFP.

  Obama och Romney gjorde tuffa utfall mot varandra när de fortsatte sin kampanjer på olika håll i Ohio, en av de delstater som kan bli avgörande för utgången i presidentvalet.

  Romney lånade Obamas retorik från valrörelsen 2008 med löfte om "stora förändringar" när han anlände till staden Defiance. Han hånade presidenten för en "otroligt krympande" kampanj.

  - Vi vill ha förändring. Vi vill ha stor förändring. Vi är beredda, sade Romney till 12 000 åhörare. - Det är dags för stora utmaningar och för stora möjligheter.

  Obama gick samtidigt till hårt angrepp mot Romney för att republikanen var motståndare till den statliga räddningsinsatsen för de konkursfärdiga biljättarna GM och Chrysler med tiotusentals anställda 2009.

  - Jag vägrade att överge dessa arbetare, jag vägrade att överge deras arbeten. Jag satsade på amerikanska arbetare och jag skulle göra det igen, sade Obama i Cleveland där strålkastarna från flygplanet Air Force One lyste upp kvällshimlen över hans talarstol.

  En stor del av USA:s bilindustri ligger i Ohio, en av de avgörande vågmästarstater där det brukar stå och väga mellan republikansk och demokratisk majoritet.

  När kandidaterna mäöttes i tre tv-debatter under perioden 1-17 oktober strömmade bidragen in till Mitt Romneys valkampanj. Den republikanska kassakistan fylldes på med nästan 112 miljoner dollar.

  Insamlingen till Romneys valarbete gick länge sämre än Obamas. Men den 1-17 oktober fick Obama ihop 90,5 miljoner dollar mot Romneys 112 miljoner och Romney gick ikapp honom. De hade då dragit in sammanlagt nära en miljard dollar under kampanjen, enligt offentliggjorda uppgifter.