Nyutbildade Idas ständiga oro

Ständig oro – både för patienterna och sig själv. Så beskriver sjuksköterskan Ida Löfgren sin vardag på Kungälvs sjukhus. Hennes öppna brev på facebook har fått stor uppmärksamhet.

ANNONS
|

– Jag kände att det behövde komma till någon som kan bestämma. När vi har pratat med cheferna säger de att de har en pott med pengar och inte kan göra något mer än det som redan görs. Det känns som om man måste komma högre upp så att politikerna förstår hur det är, säger Ida Löfgren.

Det har inte ens gått två år sedan 24-åriga Ida Löfgren påbörjade sin yrkesbana som sjuksköterska. Men redan nu sällar hon sig till skaran som börjar få nog av en allt mer pressande situation i vården.

I sitt FB-inlägg berättar hon om känslan att komma hem efter en arbetsdag utan en aning om huruvida de patienter hon ansvarar för har ätit, fått tillräckligt med dropp eller kissar ordentligt.

ANNONS

– Det är jättejobbigt. Framförallt att man känner sig otillräcklig. Och det är inte bara vi sjuksköterskor som mår dåligt, det är också undersköterskor som inte orkar.

(texten fortsätter under inlägget)

Elva patienter per sjuksköterska

Ida Löfgren beskriver en låg bemanning som grundproblemet. Något som medför stängda avdelningar och alltför många patienter per anställd.

– En drömbild är att man har fem-sex patienter per sjuksköterska istället för elva som nu. Alla vi som jobbar inom vården har valt det för att hjälpa patienter. Man vill kunna sitta ner och prata med de som är äldre och lära känna patienterna. Nu vet man bara varför de är inne och vad vi ska göra för att de ska kunna komma hem.

Fått stor respons på facebook

Nästa vecka ska hon träffa Johnny Magnusson för att framföra sina synpunkter. Ett av de förslag hon kommer lägga fram är högre lön för att locka mer personal till sjukhuset. Emellertid har hon inga stora förhoppningar på att mötet ska leda till någon förändring.

– Men att han träffar mig är ändå ett steg på vägen. Sen hade vi ju egentligen velat att det skulle hända något i morgon – eller egentligen i går. Men det är inte säkert att det kommer gå snabbt bara för att jag träffar Johnny Magnusson. Men det kanske är lättare för honom att förstå när det är någon på golvet som berättar.

ANNONS

Via facebook har hon tagit emot flera liknande vittnesmål från kollegor blandat med hurrarop för att hon lyfter frågan. Visserligen kul, tycker hon, men hon är ändå kluven inför responsen.

– Jag tänker att det inte ska behövas. Jag ska inte ens behöva skriva ett sådant inlägg. Man ska inte behöva känna så på jobbet. Men responsen gör ju också att Johnny Magnusson lyssnar när han ser att många tycker samma sak.

Hur tänker du kring ditt yrkesval nu?

– Jag älskar att vara sjuksköterska. Det är helt fantastiskt när det funkar. Det känns som att man gör något bra varenda dag. Och på en akutavdelning ska det vara stressigt. Den positiva stressen vill man ha. Men det blir negativ stress när man inte hinner med sina patienter. Om det inte ändras kommer jag inte orka jobba kvar på sjukhuset. Man kan göra väldigt mycket annat som sjuksköterska – det finns både hemsjukvård, vårdcentral och andra privata kliniker.

Vem ska jobba i nybygget?

Utanför jobbfönstret kan hon se hur den nya delen av Kungälvs sjukhus som ska stå klar 2019 växer fram. Ett bygge som väcker förundran hos hennes kollegor.

– Vi undrar ju vem som ska jobba där? Snart kanske det inte finns någon personal kvar. Det skapar en frustration att de bygger nytt men att ingen ser hur vi har det redan nu. Det finns också en oro inför sommaren. Om det inte funkar nu med ordinarie personal – hur ska det då funka med helt nyexaminerade sjuksköterskor?

ANNONS
ANNONS