Narkotika ökar på krogen

Det finns gott om narkotika i Göteborgs nöjesliv. En ny kartläggning bland stadens krogpersonal visar att förekomsten ökat under de senaste åren. Den visar också att restauranganställda använder narkotika i betydligt större omfattning än genomsnittsbefolkningen.

ANNONS
|

– 63 procent av de 304 restauranganställda som svarat på enkäten menar att det finns mer narkotika på krogen i dag än för fem år sedan, säger Jenny Havner på tillståndsenheten i Göteborg, som tillsammans med kollegan Lennart Johansson har gjort undersökningen.

Syftet med studien är att få en bild av hur narkotikasituationen i Göteborgs krogvärld ser ut och om det finns några tydliga skillnader om man jämför med de studier som gjorts 2005, 2009 och 2014. Genom Rus, restauranger, utveckling, samarbete , arbetar de bland annat med att förebygga och minska våld och skador – som är en konsekvens av att folk dricker sig alltför berusade eller använder narkotika på krogen.

ANNONS

– Väldigt många påpekar att det är krogledningen som har det yttersta ansvaret och ska kräva drogfri personal och drogfria gäster. Policy, handlingsplan och tydliga regler är viktigt, sammanfattar Jenny Havner synpunkterna i enkätstudien.

Det är vanligt att krogpersonalen ser narkotikapåverkade gäster när de arbetar. Över 80 procent uppger att de har sett knarkpåverkade personer under det senaste halvåret. En tredjedel ser varje vecka narkotikapåverkade gäster på sitt arbete.

– I våra utbildningar för krögare och personal märker vi att attityderna har förändrats, det är stor skillnad. För 15 år sedan var personalen mer drogliberal och färre såg narkotikan som ett problem på arbetsplatsen. Så är det inte i dag. Nu är de flesta tydligt emot, konstaterar Jenny Havner.

Mera knark - varför

Carlos Foresti, platschef på Trädgårn, ser många faktorer som orsak till de höga siffrorna i 2018 års undersökning.

– Tillgängligheten på narkotika i stort i samhället påverkar men också inställningen till bruket, som tyvärr blivit mer accepterat bland vissa grupper. I vår värld har vi blivit både mer medvetna om problemet och bättre utbildade till att upptäcka påverkade , säger han.

Mer än hälften av de kroganställda säger i enkäten att de någon gång använt narkotika. En hög siffra, förklaring?

ANNONS

– Bra fråga, Jag har jobbat 19 år i branschen och aldrig prövat. Hos oss har vi en tydlig nolltolerans mot alkohol och droger. Men det finns en starkt koppling mellan alkohol och droger och risken att du bli erbjuden är större i en nattklubbsmiljö än i andra serviceyrken.

Vad är största problemet?

– Försäljningen. Vi jobbar mycket aktivt på att förhindra just narkotikaförsäljning inne eller i närheten. Att sälja är olagligt och ofta är större kriminella ligor inblandande. Det är ett klientel som vi inte vill ha hos oss. Våra vakter gör ett par ingripanden i månaden, det kan vara innehav, påverkan och försäljning.

Hur gör ni bryta trenden hos er?

– Det är viktigt att visa att vi tar ställning mot narkotikan. Därför har Trädgårn gått med i kampanjen Dansa utan droger.

Opinion mot knarket

Under devisen Dansa utan droger har ett 20-tal klubbar, pubar och krogar i centrala Göteborg, i samarbete med tillståndsenheten, gått ihop för att skapa opinion och stoppa knarkets utbredning på krogen. Personalen i entrén är klädda i t-tröjor med loggan och i korta dansfilmer på Facebook och Instagram uppmanas folk lägga upp egna dansfilmer.

– Att vi går ihop många i den här kampanjen är viktigt. Tillsammans når vi fler än 30 000 på sociala medier. Det är också viktigt att allmänheten får upp ögonen för problemet. Alla är välkomna att festa och dansa hos oss, men vi vill inte ha narkotika på vår arbetsplats, säger Carlos Foresti.

ANNONS

Fakta: Narkotika på krogen 2018

Rapport som presenteras på Social resursnämnd den 24/10

Rus jobbar främst med att utbilda företagare och anställda inom restaurangbranschen i alkohol och drogfrågor, utbildningarna har funnits sedan 2003.

De 304 deltagarna som gått Rus-kurs och svarat på frågorna i 2018 års undersökning kommer från olika delar av branschen såväl barer, matrestauranger som nattklubbar och casinon.

Bruket av narkotika förefaller vara betydligt vanligare bland restauranganställda än i befolkningen i stort. 53 procent av de som svarat på enkäten i Göteborg uppger att de någon gång använt narkotika, vilket kan jämföras med intervjuundersökningar bland vuxna (16–84 år) i hela landet. Cirka 12 procent uppger då att de någon gång prövat narkotika.

Några av krogpersonalens egna förslag på hur man ska få bort knarket från krogen: "Våra chefer måste berätta hur vi skall agera", "om vi inte vill ha narkotikapåverkade gäster måste vi vara eniga om det", " informera gästerna i entrén och på sociala medier om vår inställning till narkotika", "bättre samarbete med polisen".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS