Mycket talar för maktskifte – men ta det inte för givet

Kommunvalet i Göteborg blev precis så dramatiskt man kunde vänta sig. Och dramatiken lär inte minska när ett styre ska formas. Mycket talar för maktskifte – men ta ingenting för givet.

ANNONS
|

När ungefär hälften av alla röster är räknade ser Demokraterna ut att bli kommunens näst största parti. En bra bit större än Moderaterna, som Demokratledaren Martin Wannholt kastades ut ur i början av 2015.

Det är ingenting annat än en sensation.

Genom att samla upp ett missnöje kring Västlänken och ett allmänt missnöje med kommunens styrning och ledning har Demokraterna gått från noll och inget till drygt 16 procent.

Det är en bedrift som saknar motstycke i landets näst största kommun.

Bara var fjärde vill stoppa Västlänken

Demokraterna har snabbt blivit den oppositionskraft som Allianspartierna misslyckats med att bli.

Hur de ska klara av att förvalta det förtroendet är en annan sak.

ANNONS

Demokraterna har talat i termer om att årets val är sista chansen att stoppa Västlänken.

Ska man ta det på allvar är loppet av allt att döma nu kört. Om Vägvalet åker ur fullmäktige – vilket man ser ut att göra – har de partier som vill sätta stopp för bygget av järnvägstunneln 25 procent av väljarna bakom sig.

Det innebär att tre av fyra fullmäktigeledamöter faktiskt representerar partier som vill bygga Västlänken. Politik är inte matematik, men det är svårt att se hur den fjärdedel som vill bryta upp avtalen om bygget ska kunna få sin vilja igenom.

Ransgård vill styra med Demokraterna

En annan sak vi ännu inte vet är hur frågan om Västlänken kommer att påverka den om hur kommunen ska styras. Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård öppnade under valvakan för att Alliansen och Demokraterna kommer att ta över styret i Göteborg.

Att Demokraterna och Moderaterna står varandra ganska nära har framgått tidigare. En genomgång som statsvetaren Anders Sundell gjort – och som han redovisade i GT – visade också att Martin Wannholt röstat med Moderaterna i stort sett i alla omröstningar som hållits i fullmäktige sedan Demokraterna bildades för ett och ett halvt år sedan.

Men så var det den där frågan om Västlänken.

ANNONS

I intervjun där Jonas Ransgård sa att han har en plan för hur Alliansen och Demokraterna skulle kunna styra ihop sa han också att Västlänken ska byggas.

Martin Wannholts reaktion var snabb och kategorisk: han kallade Alliansen för desperat och sa än en gång nej till alla former av samarbete med någon som vill bygga Västlänken.

Det låter inte som den förhandlingen är riktigt framme, om man säger så.

Oklart vad som händer nu

Så: vad händer då?

Ja, till att börja är det ännu inte helt klart hur mandaten i fullmäktige faller.

Kanske blir de rödgröna tillräckligt stora för att klara av att sitta kvar. Om Demokraterna och Alliansen inte klarar av att enas ökar den chansen.

Men med tanke på hur svårt de rödgröna hade att hålla sams under slutet av mandatperioden ska vi kanske inte ta för givet att de vill börja om på nytt.

Socialdemokraterna kan mycket väl se att det går att forma ett stabilare styre över blockgränsen. Moderaterna har visserligen avvisat alla sådana tankar helt inför valet – men Moderaterna hade med all säkerhet inte räknat med att hamna under 15 procent.

Ett så försvagat parti har förstås ett helt annat förhandlingsmandat.

De kommande veckorna blir helt klart spännande.

ANNONS

ANNONS