MUF:s ordförande Benjamin Dousa berättar om den egna uppväxte i Stockholmsförorten Husby och en curlad generation i nya boken Snöflingorna föll över Husby.
MUF:s ordförande Benjamin Dousa berättar om den egna uppväxte i Stockholmsförorten Husby och en curlad generation i nya boken Snöflingorna föll över Husby. Bild: Björn Lindgren/TT

MUF-basen ser generationskamraterna som snöflingor

I en ny bok beskriver MUF:s ordförande Benjamin Dousa den egna generationen som snöflingor – alla ska vara unika, men de är också bräckliga och snabba att se sig som offer.
– Värderingar som att ansträngningar ska löna sig vittrar sönder.

ANNONS
|

Benjamin Dousa är född 1992 och växte upp med en ensamstående mamma i Husby. Hon jobbade som städerska och Dousa beskriver i boken hur han som liten fick följa med på kvällarna och städa kontor i Stockholm.

Han är född i Sverige, men pratade så dålig svenska att hans mamma flyttade honom från skolan i Kista när han gick i trean. Att han själv inte blev en snöflinga tror han har med uppväxten att göra. Han kom till en miljö där det ställdes krav. Där det plötsligt fanns förväntningar på honom.

I boken beskriver han sin egen generation som överdrivet sårbara. De tycker att de har en självklar rätt att stå i centrum för allt och att kräva det mesta – utan att behöva prestera.

ANNONS

– Jag vill ge en förklaringsmodell till varför vi hamnat där vi hamnar i migrations- och och integrationsfrågor. Hur min ungdomsgeneration för att signalera sin egen godhet och snällhet har misskött de frågorna, säger Benjamin Dousa.

Överskattar sin förmåga

I boken ger han flera konkreta exempel, både på hur den här gruppen behandlats för att bli så som han uppfattar att den är och vilka konsekvenser det lett till. Som att svenska elevers kunskaper de facto sjönk under åren 1997 till 2007. Men att antalet gymnasielever som gick ut med högsta betyg samtidigt ökade. Med 28 gånger.

Eller att svenska elever själva skattar sin läsförståelse högre än alla andra undersökta länder i världen. Ändå hamnar de inte ens i topp tio när läsförståelsen verkligen kontrolleras.

– Jag tror att det blir värre och värre. Det finns undersökningar som visar att bara var fjärde ung tycker att det är fel att ta bidrag som de inte har rätt till. Det är någonting som håller på att hända, säger Benjamin Dousa.

– Värderingar som att ansträngningar ska löna sig – för femtio år sedan hade SSU en kampanj som gick ut på att om man är begåvad men fattig ska man kunna plugga vidare – den typen av traditionella svenska värderingar tycker jag mig se vittras sönder.

ANNONS

Vad blir konsekvensen?

– I förlängningen kommer det att innebära ett helt nytt samhälle, där attribut och identitet spelar större roll än vad man gör.

Vill lyfta diskussionen

Varför är det viktigt att peka på det här just nu?

– Jag tror att det bara kommer att växa. Det handlar inte alls om valet, utan om vilket Sverige vi kommer att få om de här ungdomarna kommer upp på ledande positioner.

Men samtidigt: man får inte intrycket att du själv är så här. Hur utbrett menar du att det är?

– Jag försöker namnge generationen som Snöflingegenerationen. Jag tycker att det sätter tonen för generationen, men det är klart att inte alla är så.

Vad hoppas du att din bok ska leda till?

– Jag hoppas att folk känner igen sig och att det blir en diskussion. Det finns lika många höger- som vänstersnöflingor, så det här handlar inte om partipolitik. Det berör hela samhället.

ANNONS