Moderaterna: Gör Nordstan till en "no go-zon"

Moderaterna vill införa zon-förbud för personer som skapar otrygghet på vissa allmänna platser, som köpcentrum och lokala torg. Nordstan nämns som en plats som skulle kunna bli aktuell.

ANNONS
|

I en debattartikel i Aftonbladet presenterar Moderatledaren Anna Kinberg-Batra förslaget..

– Ett zonförbud innebär ett förbud för den, som är kriminell eller har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende, att befinna sig i ett bestämt område inom en radie om 500 till 1 000 meter från den plats där beteendet ägt rum, till exempel ett torg eller köpcentrum. Motsvarande lagstiftning finns sedan flera år i Danmark, skriver hon i artikeln.

Otryggheten breder ut sig, menar hon och exemplifierar det bland annat med att kvinnor Nordstan i Göteborg är rädda för att bli utsatta för trakasserier eller våld.

Kan bryta destruktivt beteende

ANNONS

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, tycker att förslaget är mycket bra. Det skulle ge polisen ytterligare ett verktyg för att kunna skapa ordning, säger han.

– Det kan till exempel skapa ökad trygghet i köpcentrum där folk drar sig för att vistas eftersom det finns gäng som uppträder hotfullt och ger intryck av att ha ett "våldskaptial".

Det ska också kunna gälla för mindre torg eller särskilda platser.

– Om man till exempel sett att det pågår drogförsäljning utanför förskolan, men inte kunnat ta dem på bar gärning.

Den som, enligt förslaget, ska kunna bli aktuell för ett zon-förbud ska inte behöva vara dömd för att ha begått brott tidigare.

– Så kanske det ofta kommer att vara, men det ska även kunna gälla de som vid upprepade tillfällen hotar och stör för att på så vis kunna bryta ett destruktiv beteende, säger Jonas Ransgård.

Han menar också att ett införandet av zon-förbud passar bra tillsammans med de trygghetsskapande åtgärder som Moderaterna lokalt i Göteborg tidigare föreslagit.

I debattartikeln skriver Kinberg-Batra att polisen ska kunna meddela ett zonförbud som börjar gälla omedelbart. Förbudet ska gälla i högst tre månader. Överträdelse av förbudet ska vara straffbelagt och kunna leda till fängelse och ska inte kunna överklagas till domstol.

ANNONS

Polisen försiktigt positiv

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, är försiktigt positiv till förslaget, som han menar kan ge polisen bättre verktyg att hantera den maktbalans som ofta är knuten till ett geografiskt område där de kriminella vuxit upp eller bor.

– Om någon som exempel går runt på ett förortstorg som den tycker sig äga, och har varit inblandad i en beskjutning eller grova hot mot andra, och vi hade kunnat säga att den inte får vistas där eller bo kvar i kommunen under en period så hade det varit effektivt. Det är något som jag och flera av mina kollegor är positiva till, säger Erik Nord.

Samtidigt ser han flera möjliga komplikationer, och säger att förslaget måste utredas ordentligt, både när det gäller kostnad, effektivitet och rent juridiskt.

– Man måste utreda det grundligt, det finns en hel del saker att tänka på när man ska bestämma vart människor får vara och inte. Vad det innebär för människors rätt att röra sig, besöka anhöriga och så vidare, säger Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg.

"Flyttar runt problemet"

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S)har inte satt sig in i Moderaternas förslag när GP når henne, men tycker spontant att det låter som att flytta runt problemet istället för att lösa det.

ANNONS

– Ja, jag förstår inte riktigt vad förslaget ska tillföra. Är det så att man missköter sig så grovt att man bryter mot lagen så ska man dömmas till fängelse för det. Här kvarstår problemet,om en person ärfarligi Nordstan så är den ju farlig500 meter från Nordstan också, säger hon.

Istället för att införa zon-förbud i Nordstan, vill Ann-Sofie Hermansson öppna upp ännu mer och befolka platsen även på kvällen, så att människor känner sig trygga där.

– Klart vimåste ta problemen med ungdomsgäng och kriminalitet på allvar, men detta låter bara som att man flyttar runt problemet istället för att ta tag i dem,säger hon.

ANNONS