Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/4

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Moderat riksdagsledamot går över till SD

  Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, berättade under en "särskild presskonferens" på onsdagen att Patrick Reslow, riksdagsledamot för Moderaterna och tidigare ordförande för partiet i Malmö, har valt att gå över till SD. Nu uppmanas han av Anna Kinberg Batra att lämna riksdagen.

  Texten börjar under tv-inslaget

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Klart det är tråkigt när en moderat lämnar oss för något annan. Jag är lite förvånad också. Vill man ha mer moderat politik, ska man inte rösta på ett bidragsparti, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet, och uppmanar Reslow att lämna riksdagen.

  – Det finns ett missnöje med vart Sverige är på väg som vi ännu inte har fångat, fortsätter hon.

  Det var på onsdagsmorgonen som ett pressmeddelande gick ut. Det var mycket kortfattat och berättade just bara att "Jimmie Åkesson har någonting viktigt att berätta". Dagen som han valde för detta är också hans födelsedag. Åkesson fyller 38 år på onsdagen. 

  LÄS MER: Jimmie Åkessons hem attackerat

  Jimmie Åkesson tillkännagav strax efter 10.30 att Patrick Reslow, moderat riksdagsledamot, går över till SD.

  Patrick Reslow uppgav flera skäl till varför han nu känner att han passar bättre i Sverigedemokraterna än i Moderaterna. Framförallt uttryckte han stor besvikelse över decemeberöverenskommelsen och allianspartiernas ovilja att samarbeta med SD. 

  – Det visar att allianspartierna inte är intresserade av att driva en aktiv oppositionspolitik och man kan undra också om man är intresserad av att styra landet. För mig är detta allvarligt. Jag som riksdagsledamot drivs av en passion att kunna förändra. Att kunna göra skillnad. Det är det politik handlar om för mig, sa Patrick Reslow, och berättade också att han är den som har sökt sig till SD snarare än att de har kontaktat honom. 

  Migrations- och invandringspolitiken viktigast

  Han räknade upp en rad politiska områden där han vill se en skillnad. Däribland sjukvård och skola. Men ett ämne tycktes han finna viktigare än de andra:

  – Kanske mest av allt är det den havererade migrations- och invandringspolitiken som nu kommer att få enorma konsekvenser för kommunerna runtom i landet, sa Reslow under presskonferensen. 

  Patrick Reslow har varit riksdagsledamot för moderaterna sedan år 2010 och är tidigare ordförande för moderaterna i Malmö. I juli 2015 var han en av flera skånemoderater som tyckte att partiet skulle öppna för samarbete med SD. Nu går han direkt in i SD:s riksdagsgrupp. 

  LÄS MER: Åkesson siktar högt med mörk Sverigebild

  Annonserades med kort varsel

  Med tre och en halv timmes varsel kallades pressen till Riksdagens presscenter, och fram till dess var Sverigedemokraterna mycket förtegna. 

  – Vi ger ingen förhandsinformation alls, sa Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef. 

  Att det sker på Åkessons födelsedag, är det en slump?

  – Allt kommer att klarna klockan 10.30.

  Du låter glad. Det får mig att tro att du inte tycker att det är något negativt som ska förmedlas? 

  – Du har en bra iakttagelseförmåga. Jag tycker att jag har lyckats lurats tidigare när journalister har ringt. Vi får se om du har rätt, sa Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef. 

  LÄS MER: Åkessons svärmor tillbaka i riksdagen

  Stor uppståndelse

  Det mystiska sättet att kalla till snabb presskonferens med så lite information i förväg fick spekulationerna att hagla i sociala medier på onsdagsförmiddagen. Många funderade på om nyheten kunde vara att Åkesson skulle avgå såhär ett år innan valåret. Så var det alltså inte. 

  GP söker Moderaterna och Anna Kinberg-Batra för en kommentar. 

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.