Misstänkta HVB-mordet: Nämnden får kritik

Alexandra Mezhers misstänkte mördare hade stora psykiska problem. Trots det skrevs han in på HVB-hemmet i Mölndal utan att en utredning gjordes kring vilken boendeform han var i behov av. IVO riktar nu kritik mot stadsdelsnämnden Västra Hisingen för deras handläggning av ärendet.

ANNONS
|

Det var på morgonen den 25 januari som den unge mannen, som uppgetts varafödd år2000, knivhögg den anställda Alexandra Mezher på HVB-hemmet Living Nordic i Mölndal. Hon avled snart därefter av sina skador. Den misstänkte mördaren hade då varit inskriven på boendet i drygt en månad.

Han anlände till Sverige förra sommaren som ett ensamkommande flyktingbarn och hamnade först på ett asylboende. Senare jourplacerades han hos en nära släkting och dennes familj.

Kopplat till förundersökningen finns ett utlåtande från IFO (Individ- och familjeomsorgen) inom stadsdelen Västra Hisingen. I den står att jourfamiljen under hösten slog larm flera gånger då den misstänkte vid flera tillfällen hade försökt att ta sitt liv men också vid ett tillfälle ha uttryckt en önskan om att skada andra.

ANNONS

LÄS MER:HVB-mordet: Larmrapporter – gång på gång

Under en tid var han inlagd på BUP-akuten och i december meddelade jourfamiljen att de inte längre orkade ta hand om honom. I slutet av december placerades han på Living Nordic efter att ett annat hem hade avböjt med motiveringen att mannen hade en alltför allvarlig problematik.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu kritik mot stadsdelsnämnden Västra Hisingen för att socialtjänsten inte gjorde en utredning kring den unge mannens behov av andra boendeformer inför placeringen.

– Enligt socialtjänstlagen ska man alltid i samband med en omplacering utreda vad den unge behöver för insats. Alla boendeformer har olika inriktningar och kan matcha olika behov, men om inte en utredning görs så vet man ju inte vilka behov som finns, säger Maria Björklund, enhetschef på IVO:s avdelning sydväst.

ANNONS