Lokal närvaro. Ökad lokal närvaro står högt på priolistan både hos politiker och höga chefer inom myndigheten, nu när polisen tilldelas högre anslag i kommande budget.
Lokal närvaro. Ökad lokal närvaro står högt på priolistan både hos politiker och höga chefer inom myndigheten, nu när polisen tilldelas högre anslag i kommande budget.

Mer pengar till fler poliser på gatorna

Regeringen lovar mer pengar till polisen. Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, tycker att det är ett steg i rätt riktning.

ANNONS
|

Polisen får utökat anslag med två miljarder kronor under fyra år. Den nyheten ur budgetpropositionen, som läggs fram nästa tisdag, presenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på Rosenbad under måndagen.

– Det är jättebra att det går i den riktningen, men man kan fundera på om det är tillräckligt med tanke på det uppdrag och de förväntningar vi har på oss, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Diskussionen om polisens resurser har varit stor under året och Moderaterna har sedan en tid tillbaka krävt 2000 nya poliser. Enligt Anders Ygeman vill regeringen inte slå fast hur många poliser de nya pengarna ska räcka till – det är en bedömning myndigheten måste göra. Han nöjer sig med att konstatera att tillskottet i pengar räknat är större än det Moderaterna föreslagit.

ANNONS

– Annars blir det lätt en olustig auktion, där man räknar huvuden istället för att se till verksamheten, säger han.

Men att de nya pengarna i huvudsak ska gå till fler anställda är klart. Det är därför anslagsökningen trappas upp, från en mindre summa de första två åren.

– Det finns inga poliser på hyllan. Det måste utbildas nya, säger Anders Ygeman.

Erik Nord säger att det krävs fler medarbetare i alla delar av verksamheten, både den händelsestyrda och den brottsförebyggande.

– Framförallt behövs fler områdespoliser i de utsatta områdena – Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Gårdsten.

Hur många?

– I Tyskland har man tre poliser där vi har två, alltså på samma population. Och då är Tyskland ändå inte uppe på snittet för Västeuropa. Vi har varit lite förskonade här uppe i norr, men nu kanske kriminaliteten här ser ut som den gjort i resten av Europa under en längre tid.

För att hamna på den tyska siffran skulle det, till exempel, behövas ytterligare 100 poliser i nordöstra Göteborg.

– Där kommer vi väl inte hamna nu direkt, men vi behöver tala om att det är så behovet ser ut om vi inte bara ska kunna parera händelser, utan också styra utvecklingen mot mer trygghet, säger Erik Nord.

ANNONS

Det stora tillskottet kommer först 2019 och 2020, något Polisförbundet är kritiskt till. Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet väst, säger att polisen är i kris och att det krävs en samlad strategi för att komma tillrätta med problemen.

– Precis som man brukar tala om ett lärarlyft skulle jag önska att man talade om ett polislyft.

Enligt Polisförbundet lämnar tre poliser i veckan yrket, så de nyutexaminerade poliserna räcker inte till mycket mer än att täppa de hål som uppstår: hittills i år har nettoökningen av poliser i landet varit 26 stycken, säger Katharina von Sydow.

– Om man ser till att vi ska bli 1500 fler, så är det en måttlig ökningstakt.

Vad krävs för att locka fler till yrket?

– En satsning på löner och arbetsmiljö. Och möjligheter till utveckling i yrket. Tidigare var det vanligt att man gick vidare och jobbade med utredningar. Nu tillsätter man många civila utredare.

Erik Nord delar inte bilden av att många anställda lämnar.

– Visst, det slutar människor. Men det är en större rörelse på arbetsmarknaden i dag. Sedan ska man veta att flertalet av de som slutar kommer tillbaka. Vi har återanställt flera under första halvåret i år.

Fakta: Polissatsningen

Regeringen gav i går beskedet att polisen anslag utökas med två miljarder kronor under de kommande fyra åren.

Under 2017 är den extra satsningen 100 miljoner kronor.

2018: 280 miljoner kronor.

2019: 700 miljoner kronor.

Och 2020: 1 miljard kronor.

Modellen med en upptrappning motiveras med att det tar tid att utbilda de nya poliser som pengarna ska användas till.

På kort sikt ska polismyndigheten avlastas genom att vissa arbetsuppgifter läggs över på till exempel kriminalvården.

Även Säkerhetspolisen tilldelas mer resurser. Där handlar det om 650 miljoner kronor på fyra år.

ANNONS