Massiv polisinsats efter inbrottsvåg

Polishelikopter, hundpatruller, norska polisen och svenska tullen – det senaste dygnet har polisen genomfört en omfattande insats i Dalsland. Två misstänkta har gripits, och flera andra kommer skickas ut ur landet.

ANNONS
|

Dalsland har under vintern drabbats av ett stort antal inbrott i villor och sommarstugor. Det skriverBohusläningen.

Med anledning av det meddelade polisen i slutet av januari att man skulle börjasamarbeta med sina norska kollegor– vilket nu också skett.

– Det här är ett resultat av det samverkansmötesom vi hade i Bengtsfors, säger poliskommissarie Peter Torstensson, som samordnat insatsen som pågått sedan måndag eftermiddag.

Hur många poliser har medverkat i insatsen?

– Vi brukar inte kommentera det, men det är en betydande resurs mot vad som normalt verkar i våra områden, det tror jag nog allmänheten har sett.

Totalt har ett 40-tal personer kontrollerats av gränspolisen, 200 fordon kontrollerats och ett flertal arbetsplatskontroller genomförts.

ANNONS

Helikopter och hundpatruller

Utöver poliser från Dalsland, Värmland och gränspolisen från Göteborg, medverkade alltså även norska polisen och svenska tullen i insatsen, som hade hjälp av helikopter och hundpatruller.

Just nu närmar sig insatsen sitt slut, men så här långt har den resulterat i att tre personer blivit omhändertagna som saknar rätt att vistas i Sverige, och ytterligare en kommer sannolikt också att utvisas, berättar Peter Torstensson.

"De är rörliga"

Utöver dem har också två efterlysta personer gripits, misstänkta för inblandning iett villainbrott i Dalarna.

– Det stärker vår uppfattningatt de är rörliga, säger Peter Torstensson.

Personerna som misstänks ligga bakom inbrottsvågen i Dalsland ingår i ett löst sammansatt nätverk med medborgarskap i ett antal östeuropeiska länder, både innanför och utanför EU, förklarar han vidare.

"Försörjer sig på brott"

– Det är grupperingar som huvudsakligen försörjer sig på brott, och de drar nytta av den fria rörligheten, säger Peter Torstensson.

Men att göra sådana här massiva polisinsatserär inte billigt, säger poliskommissarien vidare. Samtidigt är de tvungnaatt göra sådana satsningar, menar han.

– När man gör så stora insatser så fastnar väldigt mycket i nätet, och det är bra för man ska inte känna sig trygga när man till exempel transporterar eller förvarar stöldgods.

ANNONS