Mark- och miljödomstolen ger grönt ljus för en nedsågning av lindarna. Men Nätverket Trädplan ger inte upp – de ska överklaga domslutet.
Mark- och miljödomstolen ger grönt ljus för en nedsågning av lindarna. Men Nätverket Trädplan ger inte upp – de ska överklaga domslutet. Bild: Björn Roosvall

Mark- och miljödomstolen ger grönt ljus för trädkapning i Rosenlund

Tre lindar i Rosenlund har varit föremål för en strid mellan Trafikverket och Nätverket Trädplan. Men i måndags gav mark- och miljödomstolen grönt ljus – träden får kapas ner.
– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Barbara Lindell på Nätverket Trädplan.

ANNONS
LocationKålltorp||

Lindarna står placerade längs Rosenlundsgatan, utanför Skatteverkets kontor. Trafikverket har länge velat kapa ner träden för att möjliggöra bygget av Västlänken, något som Länsstyrelsen tidigare gett sitt godkännande till.

Men Nätverket Trädplan har stretat emot genom att överklaga Länsstyrelsens beslut.

I måndags kom dock domslutet som gör att lindarna troligtvis tas ner: Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet, något som tidningen GöteborgDirekt var först med att rapportera om.

Vad är anledning till att ni motsäger er att träden tas ner?

– Träden tillhör de sista som finns kvar i den stenöken som är Rosenlund. De utgör en förlängning av Allén, som är biotopskyddad, säger Barbara Lindell.

ANNONS

Är detta slutet för den här striden?

– Nej, vi kommer överklaga detta till mark- och miljööverdomstolen. Vi har tre veckor på oss att skicka in vår överklagan. Vi ger oss inte. Staden måste ta ansvar för sina biotopskyddade alléer.

Anrikt träd kapas i Kungsparken

Även om lindarnas öde inte är helt avgjort, så är det desto klarare för en av Kungsparkens mest anrika träd. Bara ett stenkast från lindarna, på den södra av sidan av Rosenlundskanalen, står en gammal hästkastanj som nu måste bort.

Orsaken är dock inte Västlänken, utan att det finns en överhängande risk att att trädet kollapsar.

– Det är beklagligt att det måste fällas men vi vågar inte vänta längre. Det rör sig mycket människor i området, säger Hans Lindqvist, planeringsledare träd, park- och naturförvaltningen till GöteborgDirekt.

ANNONS