M föreslår lägre språkkrav vid upphandlingar

Kommunens språkkrav vid upphandlingar hindrar nyanlända från att komma in på arbetsmarknaden. Det menar Göteborgsmoderaterna som nu vill sänka dem. Men de rödgröna menar att kraven är låga redan i dag.

ANNONS
|

– Språkkravet har satts på en hyfsat hög nivå som normalt sett inte behövs i branschen och som stänger ute nyanlända vid upphandlingar, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M), under ett besök hos stödföretaget Fix Cleaning Service AB på Hisingen.

Varje år gör Göteborgs Stad upphandlingar till ett värde som överstiger 20 miljarder kronor.

För städtjänster tecknar kommunen så kallade ramavtal där flera företag ingår och tillhandahåller städning.

De nuvarande ramavtalen för städtjänster löper över en fyraårsperiod och går ut 2021.

Moderaterna vill låta nuvarande ramavtal löpa ut – och det är först när kommunen ska upphandla på nytt som språkkraven bör sänkas.

ANNONS

– Göteborgs Stad är med sina ramavtal en av de största kunderna inom städbranschen. Staden har därför en stor möjlighet få in folk på arbetsmarknaden, säger Toni Ursulic (M), andre vice ordförande i Göteborgs Stads inköps och upphandlingsnämnd.

Pris viktigast vid upphandlingar

Fix Cleaning Service AB består av 80 anställda från över 25 länder. Enligt Eira Järvi, grundare och marknadschef på Fix Cleaning Service, kan förslaget "hjälpa" nyanlända att komma in i branschen.

Samtidigt är ett större problem för företaget att kommunen upphandlar städtjänster för så lite som 240 kronor i timmen, säger Eira Järvi.

– Det är nästan bara priset som styr. Vi vill konkurrera med kvalitet snarare än pris, men till slut var även vi tvungna att göra en del avkall på vår städning för att kunna vara med i kommunens ramavtal. I dag är vi med i tre av fem ramavtal, säger Eira Järvi.

Vill sänka språkkraven från A2 till A1

I de nuvarande ramavtalen finns det krav på att städpersonal ska behärska svenska på nivå A2. Det motsvarar övre elementär nivå, enligt Europarådets referensram för språk.

Moderaterna vill alltså sänka till A1, vilket definieras som elementära språkkunskaper.

– Det finns områden där du behöver en viss nivå av svenska för att kunna kommunicera med kunden. Men det finns också ganska många områden där du inte behöver perfekt svenska, säger Toni Ursulic.

ANNONS

Yrkandet läggs fram på torsdag

M:s förslag är inte isolerat till städbranschen. Istället vill partiet avlägsna samtliga "omotiverade" krav vid upphandlingar som riskerar stänga ute nyanlända.

Enligt Toni Ursulic kommer M att lägga fram sitt yrkande i Göteborgs Stads inköps och upphandlingsnämnd under torsdagens nämndsmöte. Det troliga är då att ärendet kommer att bordläggas till nästa möte i april, säger han. Men förhoppningen är att nämnden ska kunna fatta beslut i april.

Rödgröna: grundläggande krav är motiverade

Enligt Jonas Attenius (S), biträdande kommunalråd och ledamot i Inköps- och upphandlingsnämnden, har den rödgröna gruppen inte hunnit diskutera yrkandet då det läggs fram först på torsdag.

– Den normala gången är att vi tar en diskussion i gruppen efter att yrkandet har lagts fram. Men rent generellt ska kommunen inte ställa omotiverade krav i en upphandling, säger han.

Samtidigt är det viktigt att fråga sig vad som kan betraktas som omotiverade krav, säger Jonas Attenius.

– Som städare måste du kunna förstå instruktioner och tillgodogöra dig information som rör exempelvis arbetsmiljö och säkerhetsföreskrifter.

"Kraven är inte särskilt höga i dag"

Även Eva A-M Ternegren (MP), ordförande i Inköps och upphandlingsnämnden, säger att vissa språkkrav är nödvändiga. Samtidigt är hon beredd att ompröva alla krav som skulle kunna vara omotiverade.

– Jag kan föreställa mig att det kan stänga ute vissa personer som exempelvis inte har klarat SFI, och då går man kanske till företag som inte har det kravet och som jobbar främst mot privat sektor. Men vi upplever att kraven i dag inte är särskilt högt ställda.

ANNONS
ANNONS