Luftfartsverket: 71 döda i flygkraschen

ANNONS
|

Planet uppgavs först vara försvunnet men har sedan bekräftats ha kraschat. 77 personer befann sig ombord på planet när det kraschade under natten till tisdagen.

Bland passagerarna fanns spelare från fotbollslaget Chapoecoense, medlemmar från klubben och journalister. Det colombianska luftfartsverketmeddelade under sen tisdagseftermiddag att sex personer överlevt kraschen.

Svarta lådorna hittade

De svarta lådorna har hittats, det twittrade luftfartsverkets direktör under tisdagskvällen. Dessa ska ha hittats av luftfartsverkets säkerhetspersonal.

Även Transportministerier bekräftar att de svarta lådorna från Lamias flight2933hittats. Det rapporterar colombianska Caracol.

En omfattande räddningsinsats pågick under tisdagen efter kraschen. Fokus var att bärga kropparna efter det stora antalet avlidna i olyckan.

ANNONS

Sista bilden från planet

Överlevarna

De sex som överlevt uppges varaspelarna Alan Ruschel, Jakson Follman och Zampier Neto. Dessutom överlevde flygvärdinnan Ximena Suarez och flygteknikern Erwin Tumi samtjournalisten Rafael Valmorbid. Även spelaren Danilo Padilha räddades ur vrakmassorna, men dog till följdav sina svåra skador, enligt colombianska Caracol.

– Mitt i tragedin är det goda nyheter att det finns många överlevande. Det svåra är att få tillträde till olycksplatsen då vi jobbar i tuff terräng, säger Kaleth Gutierrez, brandkapten till den colombianska tidningen El Tiempo.

Strax efter lunch, svensk tid, började uppgifter komma om skadeläget på de som överlevt den omfattande kraschen.Alan Ruschel: uppges nu ha ett flertal frakturer, däribland bäckenbenet,skärsår på huvudet och skallskador, rapporterar brasilianska RCN Radio.

Från flygplatsen berättade man via Twitter att vägen till olycksplatsen riskerade att kollapsa. Därför bad man allmänheten att hålla passagen fri och inte störa insatsen. Även regn försvåraderäddningsinsatsen.

Svårframkomlig terräng

Kraschen skedde utanför La Unión, i ett svåråtkomligt område som kallas för Cerro Gordo. Hugo Botero, borgmästare för La Unión, har sagt till Caracol Radio att insatsen är välkoordinerad.

– Att få ut skadade är svårt på grund av den täta skogen, trots att vi har en bra samverkan. Över 90 personer jobbar tillsammans men det är inte lätt att få ut överlevande, säger han till El Tiempo.

ANNONS

TV-bilder från brittiska BBC visar olycksplatsen.

Helikoptrar har satts in för att hjälpa till med räddningsarbetet men uppges inte kunna göra mycket nytta då platsen är svår att nå från luften.

Sjukhusen i regionen är i beredskap för att ta emot eventuella skadade. Enligt Reuters jobbar räddningspersonal med att transportera överlevande från olycksplatsen.

Fotbollslaget fick byta flyg

Laget Chapecoense, som fanns ombord på planet, skulle spela final i den sydamerikanska cupen Copa Sulamericana mot Atlético Nacional.Enligt tidningen El Tiempo skulle laget ha flugit med ett chartrat flygplan men fick i sista stund byta till ett kommersiellt flygplan, som nu har kraschat.

Chapecoense laddade upp en video på Facebook, stunder före ombordstigning. I videon ser manlagspelare på Guarulhos internationella flygplats i São Paulo. Lagets tränareCadu Gaucho, säger att resan var den "viktigast för klubben så här långt."

–För varje år som går gör vi historia i klubbens namn. Vi förväntar oss att återigen göra en riktigt bra matchi en sydamerikansk final utan motstycke slut, sahan i videon.

Glädjen inför matchen var stor. Så här såg det ut när de firade finalplatsen.

Enligt uppgifter från flygplatsen José Maria Cordova, mellan städerna Medellín och Rionegro i västra Colombia, väntar en utredning av det inträffade. Dessutom har man tillsatt en kommitté som har som uppgift att hjälpa till att hantera den uppkomna situationen, skriver El Tiempo.

ANNONS

Det är ännu oklart vad som orsakat kraschen. I colombianska medier pratas det om att svåra väderförhållanden och ett elfelkan ligga bakom.

ANNONS