Listerialarm i Göteborg

Kan orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

ANNONS
|

Mat smittad med listeriabakterien kan ha skickats ut till hundratals personer, där många är äldre, i Göteborg. De smittade matlådorna kommer från företaget Sodexo, och de uppmanar nu folkatt slänga viss mat.

I ett mail till Trygghetsjoureni Göteborg, som GP tagit del av, skriver företaget att man kontaktar alla som fått matlådor och uppmanar människoratt slänga dem. Bland de berörda finns flera olika hemtjänstorganisationeri Göteborg. Det var i en rutinkontroll man fann indikationer på listeriabakterier i en kyl i produktionsanläggningen.

Sodexo skriver att bakterien dör när maten hettas upp till över 70 grader, men att man inte kan vara säker på att alla värmer maten till denna temperatur, och att man därför går ut med uppmaningen att slänga matlådorna.

ANNONS

Sodexo uppmanar vidare att berörd personal ska hjälpa till att titta i berördas kylskåp, som en säkerhetsåtgärd att matlådorna slängs.

Företaget skriveratt man planerar att skicka ersättningsvaror till personer som är i akut behov av nya maträtter, och att man kommer att kreditera eller ersätta de kasserade maträtterna.

Enligt Sodexos distriktschef Susanne Fridlund, är återkallningen bara en försiktighetsåtgärd.

- Det som häntär att vi gör regelbundna provtagningar på kök och mat, enligt vårt eget kontrollprogram. Då har man hittat listeriabakterien i en kyl, och jag vill poängtera att det alltså inte är någon konstaterad listeria i maten, säger Susanne Fridlund.

Sodexo har därefter valt att återkalla maten, som en försiktighetsåtgärd, eftersom de inte kan kontrollera att maten värms upp till rätt temperatur. Enligt Susanne Fridlund dör bakterien om man följer uppvärmningsinstruktionerna på matlådorna, men att Sodexo själva inte kan garantera att varje enskild person gör det.

- Vi har kontaktat den ansvariga kunden, det vill säga kommunen, sen kontaktar vi de olika hemtjänsterna och så har vi ringt runt till brukarna, säger Susanne Fridlund.

Susanne Fridlund säger att listeriabakterien finns i naturen och är allmänt spridd på livsmedelsråvaror. Den kan också växa i kylrumstemperatur och till och med överleva frysning. Däremot så dör bakterien vid matlagsningstemperatur, vid 70 grader.

ANNONS

Går det att undvika bakterien?

- Det man kan göra är det vi gör, att ha regelbundna kontroller för att upptäcka om vi fått in bakterien i vår verksamhet.

Listeriabakterien:

Listeriabakterien är en vanligt förekommande bakterie, och den finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan. Listeriainfektion är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation.

En listeriainfektion hos modern kan leda till prematur födsel, fosterdöd eller svår sjukdom (meningit eller sepsis) hos det nyfödda barnet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS