Kristersson hade behövt en större sensation i Almedalen

Ulf Kristersson har en plan för hur han vill rivstarta Sverige om Moderaterna får bilda regering efter valet. Gott så. Men en fråga hänger som en skugga över alltihop: vem ska du göra detta med?

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ja, hur ser Ulf Kristersson på regeringsfrågan? I sitt premiärtal i Almedalen ger han sitt svar – "Moderaterna kommer aldrig medverka till att Socialdemokraterna styr Sverige efter valet".

Målet är att bilda en ny regering med alliansen, säger han. Om det är möjligt ska vi återkomma till.

Ulf Kristersson fokuserade i sitt tal på hoten mot demokratin, barns uppväxtvillkor och organiserad brottslighet. Det var stabilt, tryggt – och väl i linje med det partiet vill prioritera i valrörelsen.

Vill ändra kursen

Några stora överraskningar eller kryddade vallöften fick vi inte.

Precis som när han några timmar tidigare stod på en lite mindre scen och höll Almedalsveckans första presskonferens och berättade om hur Moderaterna vill "rivstarta Sverige" genom att skjuta till totalt 400 miljoner kronor i höstbudgeten på några prioriterade områden, för att ändra den olyckliga kurs landet är inne på.

ANNONS

Det handlade om 100 miljoner kronor för att krossa gängkriminaliteten, lika mycket för att försvaret ska kunna öva mer och 50 miljoner kronor för att öka tullens kapacitet. Och till det ett antal förslag för att öka fokuset på kunskap i skolan samt att korta vårdköerna.

Hade behövt ha med sig en sensation

För den som följt omstöpningen av de nya Moderaterna de senaste åren var det alltså inte några stora överraskningar som Ulf Kristersson presenterade.

Och uppriktigt sagt: han hade nog behövt ha med sig en större sensation för att leda tankarna från de senaste dagarnas stora politiska samtalsämne – sprickan i alliansen.

Nu fanns den istället där, som ett eko i varje fråga.

I torsdags kväll blev det känt att alliansen ville att ordförandeposterna i riksdagens utskott i fortsättningen ska fördelas till alla partier i förhållande till valresultat. I dag delar de två blocken upp posterna emellan sig.

På ytan kan det se ut som ett ren teknikalitet och kanske till och med något helt rimligt.

Men det finns en hake.

Förslaget föll direkt

Förslaget tolkades omedelbart rätt allmänt som ett sätt av alliansen att "ge" någonting åtråvärt till Sverigedemokraterna i utbyte mot att partiet stöttade en alliansregering efter valet. Det är i utskotten mycket av riksdagsarbetet bedrivs, det är där det förhandlas och sluts överenskommelser. Utskottsordföranden är därmed en nyckelperson – och förslaget ligger inte särskilt väl i linje med Annie Lööfs och Jan Björklunds utfästelser att de aldrig någonsin kommer att medverka till att ge Sverigedemokraterna inflytande.

ANNONS

Bara några timmar efter att tankarna nått offentlighetens ljus – genom ett inslag i Ekot där samtliga gruppledare förutom Liberalernas uttalade sig – var det också över och förbi. Och sedan dess har ledamöter i de olika partierna ventilerat sitt missnöje med allianskollegorna.

Hur? Och med vem?

Det är alltid lätt att överskatta betydelsen av det som händer just nu – men frågan är om detta inte är alliansens största kris någonsin. KD:s tidigare presschef Johan Ingerö har i vart fall gett uttryck för att det som hänt inte går att reparera och att alliansen i princip är död.

Där befinner vi oss alltså när Ulf Kristersson håller sitt första tal på Almedalens stora scen.

Och även om Ulf Kristersson säger att målet är att bilda en alliansregering, så undrar man verkligen hur det ska gå till.

Störst jubel: När Ulf Kristersson hyllade polisen. "Hade ni bara tänkt applådera en enda gång under den här kvällen, så gör det nu – för våra poliser."

Opinionsläget: I den senaste Sifomätningen uppgav 20,6 procent att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 23,3 procent.

Publik: 3 500.

ANNONS