Kraftig ökning av illegala bosättningar

De illegala bosättningarna i Göteborg har ökat kraftigt de senaste två åren. Men anledningen är inte att EU-medborgarna blivit mycket fler, utan snarare att de flyttar oftare.

ANNONS
|

Illegala bosättningar har funnits i kommunen sedan 2006, men det var först sommaren 2014 som en större boplats i Kallebäck upptäcktes. Där bodde 99 myndiga och 20-30 barn, enligt en ID-kontroll som polisen genomförde. Idag samverkar flera av kommunens förvaltningar, myndigheter och polis i arbetet med illegala bosättningar och förra året infördes ett nytt arbetssätt, vilket kan förklara den markanta ökningen i statistiken. År 2014 fanns det 28 dokumenterade bosättningar. Året efter var det 46 och 2016 slutade siffran på 131 stycken. – Vi har fått en mer effektiv process kring att få dem att lämna platserna de uppehåller sig på, genom att polisen kan agera direkt genom ordningslagen. Tidigare var det upp till Kronofogden och de processerna tog mycket längre tid, säger Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltning. Vill hindra stora bosättningar Det finns även en viss ökning i antalet EU-migranter som kommer till kommunen, men exakt hur många det rör sig om är oklart. Att antalet illegala bosättningar ökat så drastiskt beror främst på att det är lättare att avhysa de EU-migranter som finns här, vilket gör att de måste flytta oftare och summan av de illegala bosättningarna blir fler. – Vad vi gör är att vi förhindrar att det blir stora bosättningar. Vi har sett exempel på vilka sanitära problem de kan medföra från andra städer, hur det kan störa allmänheten, skapa nedskräpning och så vidare. Vi tog fram den här modellen både för att vi ville vara på plats så snabbt som möjligt, så att vi kan se att de inte finns några barn som far illa, men också så att de får veta direkt att man inte får bo som de gör, säger Michael Ivarson. Han medger att det kan kännas som att man bara flyttar runt problemet, men säger att de är nöjda med modellen, som också kopierats av flera kommuner utanför Göteborg. – Vi ser inget som tyder på att vi kommer att få hit färre fattiga EU-medborgare framöver, så även om vi vet att vi bara flyttar på dem, så undviker vi alla fall de stora lägerliknande bosättningarna på det sättet. Det är vår bedömning att detta är det mest effektiva sättet i den omvärld vi lever i. Vore det inte enklare att bara ställa ut containrar och toaletter där de bor? – Det har prövats, men jag tycker att det är viktigt att signalera att om man kommer hit till Sverige är det inte acceptabelt att bete sig hur som helst. Det är offentliga och allmänna platser som Göteborgare vistas på, så även om man är fattig måste man hålla sig till lagen.

ANNONS

Fakta: Illegala bosättningar

  1. Illegala bosättningar innebär att människor bosätter sig på annans mark utan tillåtelse. Ofta kan de blockera p-platser, cykelstråk, vägar eller andra offentliga rum.
  2. Ett antal förvaltningar i Göteborgs stad har sedan juni 2014 samarbetat kring illegala boplatser. Bland annat erbjuds information om andra boendeplatser, stödverksamhet och öppen förskola. Fältarbetare besöker bosättningarna för att informera om de rättigheter och skyldigheter man har under sin tid i Sverige
  3. Sedan förra året har hanteringen av bosättarna förändrats. Nu ingriper polisen enligt ordningslagen, vilket innebär att det går snabbare att avhysa bosättarna. Samtidigt förflyttar de sig då till en annan plats, vilket bidrar till en den kraftiga ökningen av antalet bosättningar.
ANNONS