KD och MP på fast mark inför valspurten

Miljöpartiet har tagit ett kliv uppåt och det tycks finnas nytt hopp för Kristdemokraterna. Men den stora frågan med tre veckor kvar till valet är förstås ändå hur landet ska styras efter september.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

De rödgröna är nästan tre procentenheter större än alliansen i augusti månads GP/Sifo. Men spelar det någon roll vilket block som blir störst?

För fyra år sedan hade de två blocken en överenskommelse före valet som gick ut på att det mindre av de två traditionella blocken skulle släppa fram det större. Detta gav oss regeringen Löfven, hot om ett extra val och Decemberöverenskommelsen.

Vi vet inte hur

Hur det blir den här gången har väljarna inte fått något solklart besked om.

Moderatledaren Ulf Kristersson har sagt att Stefan Löfven aldrig borde släppts fram till statsministerposten – och lovat att något liknande inte kommer att hända igen. Vilket knappast kan tolkas på annat sätt än att han vill bilda regering även om alliansen är mindre än de rödgröna.

ANNONS

Men Moderatledaren har också sagt att han vill leda en alliansregering – samtidigt som både Centern och Liberalerna klart och bestämt sagt att de aldrig kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna, vilket borde vara omöjligt om de rödgröna blir största block.

Samtidigt är läget i det rödgröna lägret besvärligt och i veckan skrev Svenska Dagbladet att samarbetet mellan de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet upphört.

Två tydliga besked

Att Stefan Löfven helst av allt skulle vilja bryta upp blockpolitiken är väl känt, men inget talar för att det kommer att ske före valet.

Vad som väntar efter valet är därmed allt annat än självklart. Men på något sätt måste landet styras och under de senaste månaderna har allt fler statsvetare och bedömare resonerat om att vi kan få än svagare regering än vi är vana vid – och en ökad makt för riksdagen.

Regeringsfrågan må vara lika oklar som tidigare, men Sifomätningen ger i vart fall två andra tydliga besked: att MP och KD ökar.

Redan i juni presenterade Miljöpartiet sina valaffischer, med budskapet att klimatet inte kan vänta. Strategin att koncentrera valrörelsen helt på klimatfrågan har alltså legat fast under en längre tid.

MP på fast mark

Det kan låta cyniskt, men man kan nog ändå konstatera att sommarens värme och torka till viss del spelat partiet i händerna. Miljö och klimat är frågor som oroar svenska folket. Däremot har frågan inte legat särskilt högt på den politiska dagordningen de senaste åren.

ANNONS

Under sensommaren har en ändring synts. Fler partier än vanligt har gjort utspel på miljöområdet. I vilken grad det skulle gynna MP var inte givet. Partiet är i och för sig fortfarande det som anses ha den bästa miljöpolitiken, men andra partier har knappat in.

Men nu har partiet fått en uppgång och ligger på lite mer fast mark inför valspurten. Om miljöfrågan fortsätter vara i fokus återstår dock att se.

Även Kristdemokraterna har fått lite nytt hopp inför valrörelsens slutskede. Efter att ha hoppat mellan olika tuvor och letat efter en fråga som ska locka väljare har Ebba Busch Thor sedan i våras haft en mer eller mindre tydligt fokus på vården och KD driver i dag frågan om att förstatliga sjukvården hårt. Kanske är det ett mer tydligt fokus som ger resultat. Kanske ska man inte dra några större växlar alls av en uppgång i en enskild mätning.

Men för Kristdemokraternas valarbetare ger det förstås lite ny energi.

Tre tendenser

Liberalerna står stilla

Under sommaren lade Liberalerna till EU-frågan som en prioriterad frågan i årets valrörelse. Det har inte lett till något ökad väljartillströmning.

Moderaterna lyfter inte

Nej, partiledarbytet blev ingen mirakelkur. Efter åtta månader med Ulf Kristersson ligger Moderaterna en bra bit under valresultatet från 2014.

Socialdemokraterna vacklar

Socialdemokraterna är på historiskt låga nivåer och går mot sitt sämsta val på 100 år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS