Ja till M+KD-budget

Riksdagen röstade på onsdagseftermiddagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag. Detta samtidigt som den röstade nej till övergångsregeringens förslag.

ANNONS
|

Riksdagen röstade med knapp majoritet igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma förslag om riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken för 2019. Sverigedemokraterna gjorde det möjligt, genom att i sista omgången stödja de båda partiernas reservation.

– Det här leder till osäkerhet i samhället. Man fattar beslut om en budget som man inte vet effekterna av när beslutet tas, sade S-ledaren och statsminister Stefan Löfven just före voteringen.

Det är oansvarigt agerat av M och KD, anser Löfven och talar om att M och KD nu ger SD ett avgörande inflytande över politiken.

Dumheter, kallar Moderatledaren kritiken.

- Det är helt fel, och det tror jag att han i grund och botten vet. Vi lägger en riktig budget med borgerlig politik därför att vi tror på den politiken, säger Ulf Kristersson till TT.

ANNONS

Fick stöd av SD

Förslaget om den ekonomiska politiken från M och KD, stött av SD, fick 153 röster mot 141 för övergångsregeringens förslag som stöddes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster i slutvoteringen, efter att i första vändan ha röstat på sina egna budgetmotioner.

Reservationen innebär en rad viktiga tillägg och ändringar jämfört med den avskalade övergångsbudget som regeringen presenterade för en månad sedan.

Även om M+KD-förslaget går igenom så är den ekonomiska politiken inte helt huggen i sten för nästa år ändå. När en ny regering väl kommer på plats kan den snabbt lägga en ändringsbudget som sätter ny prägel på politiken. Men det går inte att snabbt ändra de beslut om stora skattesänkningar som M och KD vill driva igenom, i första hand det stora jobbskatteavdraget på tio miljarder nästa år. Det utrymmet kan en ny regering inte använda sig av, för andra reformer, under 2019.

Fakta: M-KD-budgeten

Förslag som genomförs omgående och börjar gälla från årsskiftet:

Utökat jobbskatteavdrag, sänker skatten med upp till 210 kronor i månaden.

Höjd brytpunkt för statlig skatt. Innebär att man måste tjäna över 42 000 kronor per månad för att vara tvungen att betala statlig skatt. Ger alla som tjänar över cirka 40 600 kronor uppemot 280 kronor lägre skatt per månad.

Sänkt skatt för pensionärer: Sänkningen blir någon hundralapp i månaden för pensionärer med upp till 17 000 kronor i pension. Den blir, som i övergångsregeringens budget, betydligt större för dem med högre pensioner.

Förslag som M och KD vill att riksdagen ska be regeringen att återkomma med:

Avskaffa skattreduktion för medlemsavgift i fackföreningar

Avskaffa den särskilda löneskatten för äldre

Ändrad skatt för att underlätta generationsskiften i företag

Utökat rut-avdrag, både vad gäller tak och vilka tjänster som omfattas

Slopa flygskatten

Ta bort den extra indexuppräkningen av skatten på bensin och diesel

Sänk skatten på diesel inom skogsbruk och jordbruk

Återinför skatteavdrag för gåvor till välgörande ändamål

Höjd moms för naturguider

Avskaffa växastödet för egenföretagare som vill anställa

Källa: Finansutskottets betänkande

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS