Bild: Jonas Lindstedt
Favoritsoffan. Kommunstyrelsens ordförande har en magnifik utsikt över staden från sitt tjänsterum. Men Ann-Sofie Hermansson påpekar att hon inte sitter här speciellt ofta. Under första året har hon lyckats freda i stort sett varje fredag till möten med göteborgare.
Bild: Jonas Lindstedt Favoritsoffan. Kommunstyrelsens ordförande har en magnifik utsikt över staden från sitt tjänsterum. Men Ann-Sofie Hermansson påpekar att hon inte sitter här speciellt ofta. Under första året har hon lyckats freda i stort sett varje fredag till möten med göteborgare.

"Jämlikheten är den viktigaste frågan"

ANNONS
|

- Det är jättesvårt, om man ska hitta något enskilt. Det går väldigt bra för staden. Ungdomsarbetslösheten har halverats sedan 2010. Även försörjningsstödet går ned, mer än vi hade väntat oss. Det är jätteroligt och naturligtvis en effekt av högkonjunkturen.

Kommunstyrelsens ordförande tar emot i sitt hörnrum högst upp i Rådhuset, med utsikt över Gustaf Adolfs Torg och Hamnkanalen.

Hur mycket av det du nämner beror på lokal göteborgsk politik?

- Vi har jobbat ganska länge med Jämlikt Göteborg, för att få strukturerna på plats. Jag skulle säga att det är en kombination av en god konjunktur och att vi har jobbat med ett jämlikt Göteborg. Det handlar om att barnen ska gå ur skolan med godkända betyg, det ska finnas ett arbete att försörja sig på och vi måste bygga bort bostadsbristen och trångboddheten. Det är inget nytt men vi måste ha bort projektifieringen och ha in det i de befintliga strukturerna. Möjligtvis låter det lite byråkratiskt men, mjaaa...Det där är jag stolt över.

ANNONS

Ann-Sofie Hermansson konstaterar att det finns två bilder av Göteborg: högkonjunkturens och klassamhällets.

- Jag älskar när Volvo tar hem sitt huvudkontor (för anläggningsmaskiner) från Bryssel och att Martin Lundstedt (chef för Volvokoncernen) pratar om Campus Lundby så fort han får chansen. Men Volvo och SKF ser också att om staden inte håller ihop så får det konsekvenser för deras företag. Om folk googlar Göteborg och får upp 'kriminalitet' och 'otrygghet' - då spelar det en roll.

Det du beskriver - att potentiella anställda får 'skjutningar' som träff på Göteborgs-googlingar - är en effekt av att det gått jävligt långt med eländet?

- Absolut. Det har gått långt. Och det är problematiskt. Inte för att det är unikt för Göteborg, det tål att sägas. Men det är ingen ursäkt. Vi har en situation i västerlandet i dag där klyftorna har ökat i alla mogna ekonomier sedan 90-talskrisen, oavsett om det varit borgerliga eller socialdemokratiska regeringar. Fram till dess var vi ett föredöme i att vi blev mer och mer jämlika. Det går ett brott där.

När Ann-Sofie Hermansson talar låter mycket helgarderat. Hon säger att socialdemokratin måste sluta "grunda sin politik på opinionsundersökningar" och sluta vara ängslig men efterlyser en stor genomgripande utredning för att styra fördelningspolitiken.

ANNONS

- Jag tror folk längtar efter en socialdemokrati med självförtroende och framtidshopp. Då menar jag inte att vi ska lösa dagens problem med 70-talets politik. Folk säger att de inte känner igen sig i socialdemokratin, och då säger jag 'det är bra, man ska inte känna igen sig för det är nya tider'.

Hermansson medger att socialdemokratin varit tillbakaträngd i frågor om skatt och fördelningspolitik, trots att "det allra största flertalet" är intresserade av ett samhälle som hänger ihop, med barnomsorg som duger och god omsorg för gamla mamma. Hon talar mycket om sociala frågor, samtidigt är hon som ks-ordförande ansvarig för näringsliv, turism och evenemang.

- Jaa...Dels beror det på att jag tycker att det är intressanta och viktiga frågor som hänger jättemycket ihop med det jämlika Göteborg. Dels att folk vill komma och besöka vår stad drar in pengar och ger jobb. Och många får sitt första jobb på Liseberg.

Kommunfullmäktige debatterade nyligen äventyrsbad och hotell på Liseberg. Ann-Sofie Hermansson fnissar lite över "förbrödringen" som rådde. Bara KD hade en "marginell anmärkning".

Varför har det blivit så - för 20 år sedan ville borgerliga partier sälja Liseberg?

- Storhotellen ser att de kan dra nytta av ett utbyggt Liseberg. Det har hänt mycket på 20 år; jag vet inte om det har med Liseberg att göra men det som är lite spännande är att i dag är kapitalisterna oroliga för ojämlikheten för då tjänar de inga pengar.

ANNONS

I fullmäktigedebatten påpekades att 60 procent av besökarna kommer utifrån och att Liseberg numera inte jämför sig med Borås djurpark utan med Disneyworld.

- Jag tror absolut att Liseberg kan jämföra sig med Disneyworld. Och vi står inför ett utvecklingssprång i den här staden - här ska byggas ett nytt Halmstad. Och vi ska bygga västsvenska paketet. Det kommer att vara en smula stökigt, möjligtvis, på vägen dit.

"En smula stökigt" - det var Västlänken som kom in där?

- Ja, typ, men inte bara den. Vi har mängder av andra utmaningar. I en framgångsrik stad får man vara beredd på att det är byggnation, vi får ha lite byggkranar. Det priset är ganska lågt.

Har du koll på de griniga gubbarna?

- Jag måste säga att jag gillar de som står här nere i ur och skur. Att de trycker upp 'griniga gubbar' på varselvästar - det händer bara i Göteborg.

På lördag startar S-kongressen i Göteborg. Ann-Sofie Hermansson är inte ombud men hon väntas bli invald i partistyrelsen. Än en gång väntas Ilmar Reepalus välfärdsutredning komma upp.

- Alltså. Jag tycker det är problematiskt med det här vinstuttaget. Vi öppnade för vinstuttagen i vården och skolan. Om man ska säga att vi varit välvilliga eller naiva...Vi tänkte väl att det skulle reglera sig självt men det gjorde det inte. Vi borde haft ett sanktionssystem som sa 'hit men inte längre'. Min personliga uppfattning är att det är för lättvindigt att dra in stålar för de här stora drakarna.

ANNONS

Ordflödet är massivt för det mesta men sinar när frågorna kommer in på de så kallade affärerna i kommunen och partiet. Ann-Sofie Hermansson vänder sig mot talet om en "förmånskultur" i staden.

- Generellt är ett sådant epitet inte sant. Ibland blir det fel i en organisation, eller människor gör fel. Men vi vill inte till punkt och pricka övervaka alla. Ett sånt samhälle vill vi inte ha. Vi ska fortsätta med det som Anneli startade: transparens, att hålla sig till reglerna, tydlighet och 'om du gör ditt jobb, så gör jag mitt'.

Fakta: Ann-Sofie Hermansson

Ålder: 52.

Bostad: tvårummare i bostadsrätt på Eriksberg.

Familj: ensamstående. Uppvuxen på Tjörn, en yngre syster och bror.

Till Göteborg: 1985 då hon började arbeta på Volvo som truckförare. Blev fackligt och politiskt aktiv där. Läste in en fil kand i sociologi. Politisk sekreterare hos Göran Johansson.

Övrigt arbete: I regeringskansliet, på LO och som ombudsman för S i EU-parlamentet, stationerad i Göteborg.

Jubileum: Har just avverkat ett år som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

ANNONS