Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Inte självklart att klimatintresset lever fram till valdagen

  Klimatet är plötsligt på alla politikers läppar. Men det är ändå inte säkert att miljö och klimat blir en viktig valfråga. Eller ens att Miljöpartiet blir den stora vinnaren om det skulle bli så.

  Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

  Isabella Lövin blickade ut över gula gräsmattor, radade upp exempel på nysatta värmerekord från hela världen och pekade på hur klimatförändringarna orsakar allt från foder- och matbrist till konflikter och ett ökat antal flyktingar i världen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den årliga Almedalsveckan var inne på sin sista dag och fram till dess hade partiledartalen handlat om helt andra saker.

  Miljöfrågan hetare förr

  Det hade alltså sett ut ungefär som en vanlig politisk debatt de senaste åren, där MP-språkröret tämligen oemotsagd och utan att någon annan varit särskilt intresserad av att ta upp tråden oroar sig över klimatförändringar.

  Sedan 1987 har SOM-institutet vid Göteborgs universitet undersökt vilka frågor som svenskarna anser vara de viktigaste samhällsproblemen. De svarande får på egen hand lista tre frågor. 1988 toppade miljöfrågan. Tre år senare var den på andra plats och efter ytterligare tre år återfanns miljöfrågan på tredje plats.

  Sedan dess har den sjunkit undan. Endast var tionde svensk nämner numera ens frågan som i dag återfinns på sjunde plats i SOM:s lista.

  Verkligheten kom emellan

  Frågor som invandring och integration, sjukvård, skola samt lag och ordning hamnar i topp – och de politiska partiernas prioriteringar ser, inte helt oväntat, ut på liknande sätt. När tidningen Metro i början av året frågade partiledarna om vad de ville att valrörelsen skulle handla om var det bara en som nämnde klimat och miljö, Miljöpartiets Isabella Lövin.

  Men ibland kommer verkligheten emellan, och tvingar till och med partiledare att tänka om.

  Under de få sommarveckor då politikerna helst hade varit lediga härjade stora bränder i Sverige. Samtidigt blev följderna av torkan alltmer kännbara för landets jordbrukare.

  Och plötsligt talar alla om klimat och miljö.

  Alla pratar om klimatet

  Bara under gårdagen skickade Liberalerna i Göteborg ut två pressmeddelanden i ärendet – "Göteborgs stad måste stärka sin beredskap vid extrem värme!" och "Göteborg ska bli ett föredöme i klimatarbetet!" – och Centerpartiet bjöd in till presskonferens med Annie Lööf, som ska lansera "förslag som ska möta den akuta kris som uppstått med anledning av torkan".

  Tidigare i veckan presenterade Socialdemokraterna ett helt batteri av nya "förslag på vägen mot världens första fossilfria välfärdsland" och samma dag ordnade Liberalerna till presskonferens för att släppa en rapport, där kravet på en europeisk koldioxidskatt återlanserades.

  Ja, ni förstår. Miljö och klimat har gått från att vara en ickefråga till att stå centrum för valrörelsen.

  Vid sidan av frågan där de svarande själva får uppge vilka frågor de ser som viktiga har SOM-institutet en fråga där man får kryssa i vad, av några olika alternativ, som oroar mest inför framtiden.

  Klimatet har gjort sig påmint

  Då toppar klimatförändringar listan. Även miljöförstöring hamnar högt upp. Klimatfrågan är alltså inget folk nämner spontant, men när de blir påminda om den ser de den som viktig.

  Precis det som hänt sommaren 2018: klimatet har gjort sig påmint.

  De borde gynna Miljöpartiet – partier brukar vinna på att deras frågor står i fokus. Men hur mycket? Förtroendet för de båda språkrören är i botten och även om partiet fortfarande "äger" miljöfrågan enligt väljarna, så är det inte alls lika tydligt som tidigare.

  Och kommer intresset att hålla i sig fram till valet? Det är inte säkert. Det kan mycket väl bli så att de stora partierna återgår till sin ordinarie valplanering när värmen klingat av och regnet börjat falla.