Ingen har någonting att vinna på ett extra val

Beskedet från väljarna efter två månaders dödläge: vi tänker inte hjälpa till, det här får politikerna lösa på egen hand. Som det ser ut i dag hade ett extra val gett i princip samma resultat som valet i september.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trots att vi ser politiker i varje nyhetssändning, dag som kväll. Trots att det pratas politik runt fikabord som aldrig förr. Trots att det funnits gott om utrymme för såväl snedsteg som hjältedåd, så händer ingenting.

Ända sedan valet har politikerna hållit fast vid samma positioner.

Mot den bakgrunden känns det väl i och för sig rimligt på alla sätt att väljarna gör likadant. Som om väljarkollektivet vill säga att det här är faktiskt någonting politikerna får reda ut, utan vår hjälp.

LÄS MER:Sverigedemokraterna växer – på Moderaternas bekostnad

En enda skillnad

GP/Sifos väljarbarometer för november visar egentligen bara en skillnad jämfört med valet. Det är att Sverigedemokraterna växer på Moderaternas bekostnad. I mätningen är Sverigedemokraterna ungefär en och en halv procentenhet större än Moderaterna – på valdagen var situationen den omvända.

ANNONS

Ulf Kristersson sätt att manövrera sedan valet – där han först infriade sitt löfte att avsätta Stefan Löfven för att sedan misslyckas med att få stöd för att ta över posten som statsminister – har alltså inte imponerat fullt ut på väljarna.

Jimmie Åkesson å sin sida har, som så ofta, stått vid sidan av händelserna och vunnit ett ökat stöd.

I övrigt är rörelserna minimala. Vilket i och för sig inte är ointressant.

KD:s form håller i sig

• Liberalerna och Centerpartiet har i hög grad befunnit sig i centrum för den politiska diskussionen. Inte minst under den senaste veckan, då båda partierna valde att rösta nej till en borgerlig statsministerkandidat.

Trots stor dramatik under mätperioden har inget av de två partierna varken vunnit eller förlorat nämnvärt. Däremot syns rörelser mellan de två partierna och Moderaterna, men väljarströmmarna är ungefär lika stora åt båda hållen, så att de tar ut varandra.

• Kristdemokraterna gjorde en närmast sensationell spurt i valrörelsens slutskede och lyckades med hygglig marginal, och utan stödröster, hålla sig kvar i riksdagen. Partiet får i den här mätningen 6,7 procent, vilket är något över valresultatet och mer än dubbelt så stort stöd som man hade för ett år sedan.

MP har mest att frukta

• Miljöpartiet är fortfarande det parti som har mest att frukta i ett eventuellt extra val. Partiet balanserar på riksdagsspärren. Och parallellt med den besvärliga processen med hur en ny regering ska formas har partiet en intern diskussion om vem som ska ta över som språkrör efter Gustav Fridolin att hantera.

ANNONS

Där är vi alltså tio veckor efter valet och frågan är fortfarande vad som ska ske härnäst.

Men efter en tid av låsta positioner, så finns det faktiskt tecken på att saker och ting kan börja röra på sig. Samtidigt som Annie Lööf har inlett sina sonderingar, så närmar sig omröstningen om statsbudgeten för 2019.

SD kan avgöra budgetomröstningen

Övergångsregeringen presenterade sin budget under torsdagen och under fredagen kom beskedet att Centerpartiet och Liberalerna kommer att lägga egna budgetmotioner – något som paradoxalt nog ökar chanserna för att Moderaternas budget ska gå igenom.

Om Kristdemokraterna ställer sig bakom den blir Sverigedemokraternas 62 mandat avgörande. I en intervju med TT under fredagen återupprepade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt budskapet att man kan tänka sig att rösta på Moderaternas budget – om den innehåller minskade kostnader för migrationen.

Hur omröstningen än slutar så talar mycket för att det kommer att skynda på och få betydelse för fortsättningen.

FAKTA: Tre tendenser

SD näst största parti

Sverigedemokraterna har som enda parti gått framåt efter valet. 19,3 procent är dessutom den näst högsta siffra som partiet haft i en Sifomätning.

Moderaterna minskar

Moderaterna hamnade precis under 20 procent i valet i september och har sedan dess tappat väljare till SD. Nu hamnar partiet på 18,1 procent.

Socialdemokraterna står stilla

Socialdemokraterna är starkare bland kvinnor än män – 32,6 procent respektive 25,5. Bland LO-anslutna är stödet just nu 40,2 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS