Hermansson (S) sågar utspelet om tiggeriförbud

ANNONS
|

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S)öppnade för tiggeriförbud på torsdagen, i en intervju med DN. Han beskrev att kommunala representanter som han möter tar upp problemet med tiggare, och han uteslöt inte lokala tiggeriförbud. Både Danmark och Norge har restriktioner för tiggare, Shekarabi vill utvärdera deras metoder.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), är dock inte en av de kommunföreträdare som tagit upp frågan med honom. Hon sågar hans tankegångar.

– Såvitt jag läst öppnar han för frågan men den är inte i så skarpt läge, han verkar vilja prata med sina nordiska kollegor om hur de gör. Men jag tycker inte att ett tiggeriförbud är lösningen på fattigdom. Det vore orättfärdigt och oanständigt. Dessutom vore det korkat, polisen har bättre saker för sig än att jaga tiggare.

ANNONS

Du låter minst sagtkritisk mot din partikollega?

– Jag gillar Ardalan, han är en bra politiker och dugligt statsråd. Men det här är inget bra förslag och det går inte att formulera det diplomatiskt.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon förstår mångas reaktioner på tiggarna.

– Jag har absolut respekt för att folk tycker att det är problematiskt och jag förstår varför förslaget dyker upp.Men ser jag någon som tigger är det inte mig det är synd om. Vi behöver jobba mot fattigdomen som vi redan gör, via Social resursförvaltning, fältarna, Crossroads, Stadsmissionen och så vidare. Här blir inget lokalt förbud om jag får bestämma.

MP tog direkt avstånd

Socialdemokraternas regeringskollegor i Miljöpartiet togdirekt avstånd för Shekarabis utspel.Statsrådet Alice Bah Kunke (MP) sa till TV4 att det kom som en överraskning och partiets gruppledare Maria Ferm sa till TT att"Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp".

Miljöpartiets kommunalråd i Göteborg, Ulf Kamne, tycker att Shekarabis tankegångar är "helt obegripliga".

– För det första är det en välkänt dålig idé, det vet vi via studier. För det andra är det märkligt att han säger att regeringen planerar det. Jag hade förstått det bättre om han sagt 'jag tycker', säger Ulf Kamne och fortsätter:

ANNONS

– Det är naturligtvis jobbigt att se tiggande människor utanför affären när man ska in och köpa sitt lördagsgodis. Man blir ju påmind om fattigdomen i världen. Men ett förbud hjälper inte mot det, man skuldbelägger bara utsatta människor och gör dem ännu mer utsatta.

Moderaterna för förbud

De som välkomnar att Socialdemokraterna tar upp fråganär Moderaterna, både nationellt och lokalt. Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) i Göteborg säger att det är "ett bra initiativ".

– Vi har ett beslut från vår partistämma om att ordningslagen bör ses över, så att kommunerna i lokala ordningsstadgor skulle kunna förbjuda tiggeri om det behövs för att upprätthålla allmän ordning. I dag går inte det, har våra jurister konstaterat. Så Shekarabis utspel är bra men jag förstår inte varför regeringen blir oenig det första de görnär frågan väckts.

ANNONS