Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Här drar "superåskan" in över Göteborg

Flera personer hörde av sig till GP under morgonen då de hade sett att det blixtrade över Göteborg. "Mystiskt ljus", skrev en läsare. Efter någon halvtimme stod det klart att det rörde sig om ett åskoväder. – Det har legat över Atlanten och samlat kraft, nu drar det in över Västsverige, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Läsarklipp: Elisabeth Barkarmo

De första rapporterna om "märkligt ljus" kom från Hisingen, där flera läsare uppgav att det blixtrade till men utan att det kom något muller efteråt. Sedan kom blixtarna allt tätare och det stod klart att det rörde sig om ett kraftfullt åskoväder – eller "superåska", som en läsare kallade det. 

Har du bilder på åskovädret? Mejla gärna till [email protected] eller mms:a till 72010!

Enligt Christoffer Hallgren kan anledningen till att en del till en början inte uppfattade att det rörde sig om ett åskoväder vara att det var mörkt och att man såg blixtarna nöär det låg ute över havet, innan de hade nått västkusten. 

– Sen är det lite ovanligt att vi får den här typen av kallfrontsåska på våren, det är vanligare på sommaren, säger Christoffer Hallgren. 

Kallfronten drog in västerifrån. Den samlade kraft över Atlanten och befann sig över de brittiska öarna under gårdagen. På morgonen drog den in över Göteborg. 

Under eftermiddagen kommer molnen spricka upp och det väntas bli klart väder. I fredags var Göteborg varmast i hela Sverige, men nu kommer det bli lite svalare, uppger Foreca. 

– Det blir uppemot tio grader plus idag. Dessutom kommer hårda, västliga vindar, säger Christoffer Hallgren. 

Såhär beskrev en läsare åskovädret på GP:s Facebooksida:

Mest läst