Världsunik cancermedicin förlänger liv

ANNONS
|

Forskare har tagit fram en världsunik medicin som förlänger livet hos cancerpatienter. Sahlgrenska är enda sjukhuset i Sverige som varit med och deltagit i studien.

Stora framgångar har gjorts de senaste åren inom cancerforskningen. I San Diego på söndagskvällen presenterades en studie som visar att en ny cancermedicin kan förlänga liv. 1400 människor världen över med diagnosen lymfomcancer deltog i studien. Sahlgrenska universitetssjukhus är det enda sjukhuset i Sverige där patienter deltagit.

– Jag trodde inte det skulle bli så bra resultat som det blev. Detta visar på hur viktiga studier är för utvecklingen av mediciner, säger Herman Nilsson-Ehle, docent och överläkare på Hematologimottagningen på Sahlgrenska.

ANNONS

Herman Nilsson-Ehle, är den enda läkaren i Sverige som behandlat patienter med det nya läkemedlet. Tio personer ingick i studien, hälften blev behandlade med den nya medicinen och hälften med den gamla. Eva Fahlnäs, 79, från Göteborg är en av de patienterna som deltog i studien men som inte fick den nya behandlingen. Hon fick diagnosen lymfomcancer för fyra år sedan.

– När jag fick diagnosen var jag självklart väldigt orolig över vad som skulle hända. Men när förfrågan kom att vara med i en studie tvekade jag inte en sekund, säger Eva Fahlnäs.

Det som är revolutionerande är att cancermedicinen har visat sig kunna förlänga tiden för återfall hos en cancerpatient med tre år.

– Det som är det viktigaste för oss är att patienten ska få leva så länge och så bra som möjligt utan besvär, säger Herman Nilsson-Ehle.

Han berättar att medicinen även har testats på patienter i samband med ett nytt cellgift som har färre biverkningar och som nu är standard i behandlingen. Förhoppningen är att den nya medicinen kan komma ersätta den nuvarande medicin som används i samband med cellgifter då den visat på ett bättre liv för patienten.

ANNONS

– Förhoppningsvis kommer jag kunna få den nya medicinen nästa gång jag får ett återfall. Jag hoppas att biverkningarna inte är lika många som för den medicinen jag fått, säger Eva Fahlnäs.

Herman Nilsson-Ehle berättar att de inte går att fastställa om biverkningarna är mindre ännu för den nya medicinen. Men att den är bättre än den förra är ingen tvekan.

– Den har även visat att det gynnar patienter som fått den gamla medicinen och sedan får ett återfall att få den nya medicinen, säger han.

Han poängterar hur viktigt det är med att göra liknande studier i framtiden. Det är viktigt att få med andra kliniker. Men det viktigaste är människorna.

– Detta är en viktig del i vår verksamhet, att vi försöker få människor att ställa upp i studier, framför allt med omnejd till Göteborg, säger Herman Nilsson-Ehle.

Cancerfonden har satt upp som mål att år 2018 ha 20 procent av patienterna i en studie. Cancerstudier i Sverige arbetar för att locka fler människor. Men det handlar också om att engagera fler läkare.

– Jag litade helt på Herman när han frågade om jag ville ställa upp i studien. Det är viktigt att ställa upp och erbjuda hjälp till andra som befinner sig i samma situation, säger Eva Fahlnäs.

ANNONS

Hon berättar om tryggheten på mottagningen och hur väl bemött hon blev. När hon var orolig och hade frågor kunde hon ringa när som helst till avdelningen.

Den nya cancermedicinen kan vara ett framsteg för cancerforskningen och ge en förbättrad livssituation för patienterna. Eftersom förlängningen mellan återfallen är längre kan även mycket gamla människor bli behandlade.

– Vi hjälper alla. Men behandlingen, framför allt cellgifterna, tar på kroppen. Förhoppningsvis kan den nya medicinen hjälpa ännu fler, säger Herman Nilsson-Ehle.

Fakta: Lymfomcancer och den nya medicinen

Lymfom är den åttonde vanligaste cancerformen i Sverige.

Cirka 2000 patienter varje år får denna diagnos.

De flesta som söker vård för lymfom har själva upptäckt en förstorad lymfknuta någonstans på kroppen.

Den näst vanligaste formen av Lymfomcancer är lågmagnila lymfom.

Det är en kronisk sjukdom vilket betyder att patienten får genomgå en behandling men kommer få återfall.

Tiden mellan återfallen varierar från person till person men ligger i genomsnitt på tre år.

Den nya cancermedicinen, Gazyvaro, är en modifierad version av den gamla medicinen, MabThera.

Läkemedlet presenterades på den årliga kongressen för blodsjukdomar i San Diego på söndagskvällen.

Studierna kring medicinen visar på en förbättrad levnadstandard och förlängd tid mellan återfallen för patienterna.

Gazyvaro är en antikropp som tas tillsammans med cellgifter mot lymfomcancern.

Det goda resultatet kan leda till att den nya cancermedicinen kan bli en standard behandling från början.

ANNONS