Varning för råttor med Västlänken

Snart dags för byggstart för Västlänken. Och i Göteborg riskerar det leda till stora råttproblem, varnar Anticimex. Att få upp råttor i toaletten går inte att utesluta, menar skadedjursbekämpningsexperterna.

ANNONS
|

– Vi försöker förgäves få tag i någon som kan ta ansvar för det här men vet inte vart vi ska vända oss, säger Håkan Rystrand på Anticimex. Han beskriver hur råttor ofta skräms upp ovan jord vid byggarbeten. – Så fort man gör större byggen så får våra kunder problem. Och när Västlänken påbörjas ska man gräva, påla och spränga vid Liseberg, Korsvägen och i Haga. Vad blir konsekvenserna? – Att allmänheten kommer att se fler råttor. Och fastighetsägare riskerar att råttor tar sig via avloppsrören in i fastigheterna. Riskerar boende råttor i toaletten? – Det kan bli en konsekvens, ja. Anticimex har 400-500 elektroniska råttfällor utplacerade hos kunder som privata fastighetsägare eller kommunala bostadsbolag. De kallas smarta avloppsfällor och sätts ner i avloppsbrunnar i gatorna. Fällan känner när en råtta är inne och skjuter ner 14 trubbiga spjut i djuret, så att ryggraden knäcks och råttan dör. Därefter sköljs kadavret ut med avloppsvattnet och ett sms om ännu en avlivning går till Anticimex. – Sätter vi ut en sådan fälla i ett nytt område kan den ha slagit mellan 200 och 1000 råttor de första två månaderna, säger Håkan Rystrand.

ANNONS

Ingen tar ansvar

Det Anticimex vill är att de ska få placera ut fler sådana fällor innan Västlänken-byggnationerna drar igång – för att få ner råttbeståndet redan innan. Men att de inte hittat någon som tar ansvar för sådan förebyggande bekämpning är inte konstigt. GP lyckas inte heller. På Trafikverket svarar Agneta Eklund, kommunikatör för Västlänken:

– Råttor och andra skadedjur är konsekvenser av all byggverksamhet, vi hanterar inte det inom våra projekt. Det är en fråga för Göteborgs stads skadedjursbekämpning. Peter Löwendahl, pressansvarig på Göteborgs stads miljöförvaltning, säger att råttfrågan inte hamnar där förrän den faktiskt är ett problem i någons bostad eller verksamhet. Han hänvisar till Peter Wannding, kommunikatör på Trafikkontorets Västlänken i staden.

– Det finns ingen särskild särskild skadedjurssamordnare i Göteborgs stad, säger Wannding, uppstår problemet så inleder man ett samarbete mellan berörda förvaltningar. Men kolla med Park- och naturförvaltningen, stadens arbete med skadedjursbekämpning hamnar mest där. På Park och natur säger parkförvaltare Rakel Berglund:

– Staden har ett arbete med skadedjursbekämpning, vi har till exempel gjort det framgångsrikt vid Domkyrkoplan. Men allt som rör Västlänkens samordning och genomförande håller Trafikverket i. Om de beställt någon förebyggande sanering kan jag inte svara för.

ANNONS
ANNONS