Valsamverkan mellan S och D

Mandat som borde tillfalla Socialdemokraterna och Demokraterna har hamnat hos andra partier, menar både Ann-Sofie Hermansson (S) och Martin Wannholt (D). Därför har de två partierna ingått en valteknisk samverkan.

ANNONS
|

– Detta är en uppgörelse som rör nämnder och bolag men inte politiken. Sjupartikonstellationen har tagit platser från oss genom att hålla oss utanför. Vi tar tillbaka de platserna så att det mer ser ut som göteborgarna har röstat, säger hon.

Vilka partier som får vilka platser i de kommunala bolagen, nämnderna och stiftelserna kan påverkas genom olika valtekniska lösningar. Däremot är presidieposterna, det vill säga ordförande- och vice ordförandeposter, inte en del av det. Alliansen tillsammans med de rödgrönrosa har 41 mandat i kommunfullmäktige. S och D kan samla 31 mandat, vilket därmed inte kommer räcka för att komma åt presidieposter.

ANNONS

LÄS MER:Statsvetaren: "De biter i det sura äpplet"

Skillnad på samverkan och samverkan

Enligt Ann-Sofie Hermansson så kan inte den här uppgörelsen jämföras med den som redan finns mellan allianspartierna och de rödgrönrosa.

– Det är skillnad. Vi kör verkligen bara på en valteknisk samverkan. Vi rör oss inte ihop politiskt. Sjupartikonstellationen har gått betydligt längre än det strikta valtekniska. De har bland annat gjort upp om presidieposter, agerat tillsammans i budgetomröstningen och gjort upp om politiska sekreterare och vissa arvodesfrågor. Något sådant lägger vi inte i detta, säger hon.

Valsamverkan mellan partierna påverkar valen till de olika nämnderna i Göteborg, som är planerat att ske på torsdag i kommunfullmäktige. Den valtekniska alliansen har skapats för att Socialdemokraterna och Demokraterna på så sätt ska kunna få fler platser i nämnder, bolag och stiftelser.

Enligt Martin Wannholt så hade hälften av alla niomannanämnder fått en majoritet med partier till vänster om inte det valtekniska samarbetet skapats mellan S och D. Framför allt är Martin Wannholt kritisk till hur alliansen agerat.

– Jag förstår inte alls varför de gjort så. Det är extra oklokt eftersom tilltaget förändrade så att hälften av alla niomannanämnder fick en socialistisk majoritet när alla egentligen var ickesocialistiska. Jag vet inte varför.

LÄS MER:M-ledaren om valsamverkan: "Skral utdelning"

Behövt förankras inom partierna

På torsdag kommer kommunfullmäktige fatta beslut om vilka politiker som kommer ta plats i de olika nämnderna. Att beskedet om det valtekniska samarbetet mellan S och D kommer så nära inpå beror på att det har tagit lite tid att förankra, enligt Martin Wannholt.

ANNONS

– Att det kommer sent beror enkelt uttryckt på att socialdemokratin behövde gå igenom med sina och vi med våra för att se om vi kan genomföra detta. Det finns människor som kan missuppfatta detta, att det är mer än vad det är. Utifrån det var det inte självklart men samtidigt kan man inte bara sitta och titta på när människor tar ifrån en saker på ett sätt som inte är korrekt, säger Martin Wannholt.

Förhandlingarna mellan S och D har pågått intensivt de senaste dagarna. Under måndagskvällen togs besluten i de två partiernas fullmäktigegrupper om att ingå i en valteknisk samverkan.

"Öppet och ärligt

– Det har varit öppet, respektfullt och ärligt i förhandlingarna. Vi har haft samma syfte, nämligen att få tillbaka det som de oskäligt norpat åt sig. Så gör man inte, även om man har möjlighet. De har tagit detta till en sandlådenivå istället för att respektera valresultatet, säger Martin Wannholt.

Han menar att det är främst i de styrelser med nio platser som förändringarna kommer att märkas.

– Nu har vi fått en bättre bas för att arbetat med våra frågor och vår politik på en mängd områden.

400 poster

På torsdag kväll har valberedningen ett sista möte för att förbereda valet av politiker till närmare 400 poster i Göteborg.

ANNONS

Beskedet om att S och D nu har en valteknisk samverkan ändrar delvis förutsättningarna för valberedningens arbete. Men det lär inte bli fler överraskningar innan torsdag, enligt Ann-Sofie Hermansson.

– Nej, nu får vi välja utifrån de valtekniska samverkan som finns. Sjupartikonstellationen har sin, vi har vår. Men vi räknar med att ta tillbaka de platser som de tagit från oss. VI var trots allt största parti i valet så det är inte orimligt, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS