Så sprids knarket till unga i Göteborg

På flera platser i Majorna och Linné pågår försäljning av narkotika till unga. När polisen punktmarkerade stadsdelen rapporterades över 30 narkotikabrott.

ANNONS
|

Under två veckor i maj har polisen jobbat med en specialinsats i Majorna-Linné för att stävja bruk och handel med narkotika bland unga. Hans Gren är kommunpolis i stadsdelen och projektledare för narkotikaprojektet.

– Genom tips och underrättelser från medarbetare, medborgare och kommunen har vi fått bekräftat att narkotikahanteringen i området är väldigt stor. Av den anledningen ville vi inte vänta med insatser utan beslutade oss för att jobba direkt med det.

Vid nio tillfällen har uniformerade och civila poliser tillsammans med socialsekreterare punktmarkerat ”hotspots”, platser där det enligt tips från allmänheten är vanligt med användning och köp och sälj av narkotika. Exempel på sådana platser är Karl Johanstorget, Mariaplan, Masthuggskyrkan och Majvallen.

ANNONS

– Vi har haft ett stort inflöde av narkotikabrott under tiden. Det rör sig om 32 rapporterade narkotikabrott och den yngsta personen var 15 år. Så på så sätt har det varit lyckat i den bemärkelsen att vår bild har bekräftats.

Hans Gren säger att det i sammanhanget är marijuana som är den i särklass största drogen. Han konstaterar att man ännu befinner sig i början av att nå den långsiktiga målsättningen att minska den generella narkotikahanteringen. Och han utesluter inte att liknande insatser kan komma att genomföras igen.

– Som allt annat handlar det om resurser. Det är naturligtvis personalkrävande och det får man ta från övrig verksamhet. Men det är absolut värt det, dels stör vi narkotikahanteringen och dels har vi visat i området att vi finns och att vi tar det på allvar.

Elsie Johansson är områdeschef för individ- och familjeomsorg i Majorna-Linné och hon säger att man kommer att individanpassa insatserna för de unga som rapporterats av polisen i samband med narkotikaprojektet.

– Vi jobbar på ett bra sätt mot droger i stadsdelen tycker jag. Vi har ett nära samarbete med polisen och social resursförvaltning. Men det är klart att det är viktigt att vi får in signaler och anmälningar från polisen så att vi kan gå in tidigt och jobba aktivt med de ungdomar som blir omhändertagna i sådana här insatser.

ANNONS

Hon säger att anledningen till att droganvändning bland unga sticker ut i stadsdelen till viss del beror på ett drogliberalt klimat.

– Det gör också att tillgängligheten ökar. I dag har ungdomar lättare att få tag på narkotika än alkohol.

Till hösten kommer en ny drogvaneundersökning och då hoppas Elsie Johansson att man ska kunna se effekter av den tioårsplan mot cannabis som stadsdelen arbetat med i tre år.

– Vi hoppas att siffrorna ska ha sjunkit. Det är allvarligt att var tredje gymnasieelev i årskurs två har testat narkotika och det här är frågor som hela samhället måste mobilisera sig kring och aktivt ta avstånd från. De insatser som polisen har gjort nu skulle vi vilja hundradubbla.

ANNONS