Hemvärnet genomgår en modernisering, och ska öva sig i att skydda, bevaka och patrullera sina skyddsobjekt under den stora landsomfattande övningen.
Hemvärnet genomgår en modernisering, och ska öva sig i att skydda, bevaka och patrullera sina skyddsobjekt under den stora landsomfattande övningen. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Största hemvärnsövningen på över 40 år

Hela Sveriges Hemvärn är inställda till tjänstgöring under nationaldagen. I Göteborg och Sjuhärad är fyra bataljoner inkallade till övning till lands och till sjöss i den största övningen på 40 år.

ANNONS
|

Allmänheten behöver inte bli oroad av att kanske plötsligt stöta på grupper av soldater i Göteborgs och Sjuhäradsområdet under nationaldagen. Det är inte "lede fi" som har invaderat - det är Hemvärnet som håller övning.

För första gången sedan 1975 genomför Försvarsmakten en oanmäld beredskapskontroll av hela Hemvärnet, totalt 22 000 män och kvinnor. All personal runt om hela landet som ingår i någon av de 40 hemvärnsbataljonerna ska inställa sig om de kan.

– Vi har fyra bataljoner i Göteborg och i Sjuhärad som är larmade från klockan 16.00 på tisdagen att inställa sig till tjänstgöring, både till sjöss och land, säger Ulrika Roos, kapten och kommunikationschef i Göteborgs garnison.

ANNONS

Övningen är frivillig men överbefälhavaren Micael Bydén är optimistisk och hoppas att många hemvärnssoldater visar lojalitet och deltar i övningen.

– Bataljonerna som rycker in ska öva på skyddsobjekt i sina olika områden, och de kommer också att finnas i stridsbåtar till sjöss, säger Ulrika Roos.

En bataljon består av mellan 400 och 500 soldater, så totalt kan det finnas upp mot 2 000 soldater i rörelse i Göteborgsområdet och Sjuhärad under nationaldagen.

Hemvärnssoldater över hela landet

Hemvärnet är nästan halva insatsorganisationen i Sverige, och dess uppgift är att skydda och bevaka grundläggande för att resten av Försvarsmakten ska klara av att försvara landet.

Soldater kommer att synas vid hamnar, flygplatser och på gator och torg hela vägen från Skåne till Norrbotten som ska skydda, bevaka och patrullera.

Hemvärnet genomgår just nu en modernisering, med sjunkande medelålder, mer avancerad utrustning, högre krav och nya specialistförband, som ska kunna hantera kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära händelser.

Det finns hemvärnssoldater som är undantagna från övningen - de som redan håller på och hjälper till att släcka skogsbränder ute i landet.

Övningen kommer att pågå fram till kvällen den 6 juni.

ANNONS