Sjuksköterskorna (från vänster) Sharzad Hashemi, Souhaila Omidi, Ann-Marie Björk, Emma Holm och Natalie Dos Santos menar att nedskärningarna på Sahlgrenska kommer att slå hårt – inte minst mot patienterna.
Sjuksköterskorna (från vänster) Sharzad Hashemi, Souhaila Omidi, Ann-Marie Björk, Emma Holm och Natalie Dos Santos menar att nedskärningarna på Sahlgrenska kommer att slå hårt – inte minst mot patienterna. Bild: Olof Ohlsson

Sjuksköterskor på Sahlgrenska slår larm: "Katastrofläge"

Hundratals tjänster ska bort och lika många miljoner ska sparas. Nu larmar sjuksköterskor på Sahlgrenska om att patienterna kommer att drabbas.
– Vi är nästan i katastrofläge redan nu, säger akutsköterskan Sharzad Hashemi.

ANNONS
|

GP har i flera artiklar berättat om att hundratals tjänster och ett okänt antal vårdplatser ryker när Sahlgrenska ska rädda nästa års budget.

LÄS MER:SU drar in vårdplatser – och hundratals tjänster

Biträdande sjukhusdirektör Lars Rydhede har tidigare sagt till GP att besparingarna inte kommer att påverka patienterna negativt – bland personalen är bilden en annan.

– Man blir riktigt upprörd när man hör att det inte skulle påverka patienterna, det har det redan gjort. Vi är utbildade för omvårdnad, men den fallerar helt, säger sjuksköterskan Emma Holm.

Kollegan Sharzad Hashemi, som jobbar på akuten, håller med.

– Vi är nästan i katastrofläge redan nu. I måndags hade vi 19 patienter som skulle in på vårdavdelningar då de hade legat på akuten i över 20 timmar, flera av dem i uppemot 30 timmar. Men det finns inga platser, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Sahlgrenskas akutmottagning har längst väntetid i landet

Enligt henne saknas både resurser och personal för att ta hand om patienterna på ett bra sätt.

– Samtidigt som akutflödet fortsätter så ska vi utföra avdelningsarbete för de här 19 patienterna. Vi missar läkemedel, vi missar att ge dem mat och vi hinner inte hjälpa dem på toaletten. De får kissa på sig.

LÄS MER:Överläkarnas larm på Sahlgrenska: "De har misslyckats kapitalt"

Sharzad Hashemi (mitten) skulle inte vilja lämna sina anhöriga på akuten på Sahlgrenska – trots att hon själv jobbar där. Kollegorna Natalie Dos Santos Gustafsson (vänster) och Ann-Marie Björk känner stark oro inför väntande nedskärningar.
Sharzad Hashemi (mitten) skulle inte vilja lämna sina anhöriga på akuten på Sahlgrenska – trots att hon själv jobbar där. Kollegorna Natalie Dos Santos Gustafsson (vänster) och Ann-Marie Björk känner stark oro inför väntande nedskärningar. Bild: Olof Ohlsson

Kunde inte äta – på 27 timmar

Sharzad berättar om ett samtal med en anhörig vars mamma nyligen blev liggandes på akuten i 27 timmar. Ögonen tåras och rösten tjocknar.

– Hon hade fått mat inställd hos sig men hade inte kunnat äta själv på grund av sin reumatism. Hon hade tagit två bett på sin macka för att vi inte hade resurser.

Hur känner man då?

– Man blir uppgiven och känner sig jättehemsk, det gör man hela tiden.

Kollegorna på andra avdelningar berättar om liknande händelser och en tillsynes ohållbar arbetssituation.

LÄS MER: Debatt: Läget är akut på SU – öka inte lidandet

Souhaila Omidi är sjuksköterska på MAVA, medicinsk akutvårdsavdelning, dit många akutpatienter kommer.

– Där ska de egentligen bara ligga i max tre dygn innan de flyttas till den avdelning de tillhör, men det finns inga vårdplatser så de blir kvar hos oss också. Det blir stopp i hela systemet och patienterna får inte den vård de ska ha, säger hon.

ANNONS

Kollegan Natalie Dos Santos Gustafsson fyller i:

– Vi har ständigt överbeläggningar och en överbeläggning innebär egentligen en patient som vi inte har tid att ta hand om.

"Läget är bedrövligt"

Ann-Marie Björk har arbetat på Sahlgrenska sedan slutet av 70-talet och menar att situationen, både för patienter och anställda, är sämre än någonsin.

– Jag trodde aldrig att jag skulle behöva se den här nedmonteringen av sjukvården och jag är själv i en ålder där jag kan hamna här när som helst, då vill jag ha professionell vård. Personalen gör sitt bästa, men vi räcker inte till. Läget är bedrövligt, det är fruktansvärt, säger hon.

Flera av sjuksköterskorna GP talat med har funderat på att sluta – ingen av dem skulle själv vilja söka vård på Sahlgrenska.

– Jag skulle aldrig lämna min mamma eller pappa på akuten utan att själv vara med under hela vårdtiden, för jag vet att de glöms bort, säger Sharzad Hashemi.

LÄS MER: Debatt: Vi ser problemen på SU och agerar för att lösa dem

Sjukhusledningen och regiondirektören Ann-Sofi Lodins tal om omprioriteringar och vikten av att hålla budget gör kollegorna "mörkrädda".

– Det känns inte som att hon har en aning om hur det ser ut på golvet. Hon pratar om att ge bästa möjliga vård och samtidigt omprioritera, men den vård vi ger nu är redan på bristningsgränsen, säger Natalie Dos Santos Gustafsson.

ANNONS

– Och vad ska man omprioritera? Det får de gärna visa, det finns ju ingenting kvar att omprioritera, säger Ann-Marie Björk.

LÄS MER:Regiondirektören om krislarmen från SU: Besparingar är nödvändiga

"Viktigt att allmänheten får veta"

Många anställda har tidigare hört av sig till GP, men inte velat framträda med namn av rädsla för vad arbetsgivaren ska tycka.

– Men det är jätteviktigt att allmänheten får veta vad som händer, för det här kommer att få stora konsekvenser för göteborgarna, säger Emma Holm.

Natalie Dos Santos Gustafsson lägger till:

– Kraven som ställs funkar inte med den budget vi har, så är det bara. Ska vi bedriva vård för att gå plus minus noll eller för att vi vill ha friska människor i Göteborg?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS