Röda sten vandaliserad

Fyra hakkors har under helgen sprayats på Göteborgs landmärke Röda sten. – Många kan ta illa vid sig av det här. Det här skapar mycket känslor så klart, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

Den klassiska stenen Röda sten vid Röda stens konsthall under Älvsborgsbron har fått fyrahakkors målat på sig under helgen, ett i guld, ett vitt och två svarta.

Vem som ligger bakom var under söndagseftermiddagen okänt.

"Obehagligt"

När GP söker Röda stenKonsthallsom ligger nära stenen känner verksamhetschefen inte till vem som har ansvar för stenen. Hon påpekar dock att de inte har någonting med deras konsthall att göra. I stället ringer GP till Göteborgs stads Park och natur och blir då hänvisade till Kulturförvaltningen.

Efter många turer framkommer det att det är Länsstyrelsen som har hand om stenen.

– Det är obehagligt när det sker. Vi kommer att göra en anmälan så fort som möjligt, så blir det en polissak efter det här. Den här stenen är en minnessten och av tradition ska den vara röd. Det här verkar inte vara bra alls, säger Max Herklint,funktionschef för Kulturmiljöenheten på Länssyrelsen.

ANNONS

LÄS MER:Röda sten har blivit blå

"Skapar mycket känslor"

Hakkorsethar sedan början av 1920-talet varit starkt förknippat med de tyska nazisterna.

Men polisen känner inte till om det har upprättats någon anmälan om händelsen.

– Det här är inte speciellt trevligt. Att det är någon form av klotter eller skadegörelse kan man slå fast. Man kan också göra en anmälan om hets mot folkgrupp i och med att det är så kända symboler och om det syns tydligt, men jag vågar inte svara på om det går att få någon fälld för det. Många kan ta illa vid sig av det här, det är skapar mycket känslor så klart, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS