Ronja sökte bostad – möttes av sexism

Ronja Zetterström, 20, letade efter boende i Göteborg och vände sig därför till en bostadsgrupp på Facebook. Men i stället för relevanta svar fick Ronja Zetterström utstå en mängd sexistiska kommentarer från okända män. – Jag la ut en annons med en bild och sen blev det totalt kaos, berättar hon för GP.

ANNONS
|

Ronja Zetterström, 20, bor i Enköping men ska flytta ner till Göteborg då hon fått jobb i staden. Hon var därför i akut behov av en bostad och valde då att ta hjälp av en Facebook-grupp för bostadssökande i Göteborg. För två veckor sedan publicerade hon en annons med en bild på sig själv där hon efterfrågade ett boende – men svaren blev allt annat än det hon väntat sig, vilket GT var först med att skriva om.

– Jag fick väldigt mycket privata meddelande som var irrelevanta till annonsen, de var inte sammankopplade på något sätt med varför jag la ut annonsen. Många av kommentarerna var inte negativt laddade, men det var inte rätt forum och vad jag efterfrågade och irritationen byggdes upp av det, säger Ronja Zetterström.

ANNONS

I både kommentarfältet och i privata meddelanden ramlade sexistiska kommentarer in till henne som främst syftade på hennes utseende.

–Det var en som skrev att "du är mycket sexig", sen var det några "Hej snygging" och några som frågade om jag var intresserade av träffa personen. Men det värsta var en kille som skrev att "jag är intresserad av den här varan". Jag svarade att jag inte är någon vara, vill du tipsa om lägenhet är du välkommen att tipsa om det i ett privat meddelande.

Skärmdumpade meddelanden

Ronja Zetterström fick nog ochbörjade ta skärmdumpar.

– Jag tänker inte acceptera det och blunda för det och tänka att det är ”dagens samhälle”, i mitt samhälle är det inte så. Om folk tänker acceptera det här så fortsätter bara det patriarkat vi lever i, säger hon.

Hon delade sedan med sig av skärmduparna i en Facebookgrupp för kvinnor och frågade om någon hade varit med om samma sak – och responsen var enorm.

– Flera hade behövt byta telefonnummer och mejl för att folk inte slutade höra av sig.

Kontaktade administratörer

Hon skickade även skärmduparna till en av administratörerna för bostadsgruppen på Facebook, som ingrep genom att börja rensa i kommentarsfältet och slänga ut människor ur gruppen.

ANNONS

– Det var helt okej respons, men det tog några dagar. Gruppen i sig är ju bra och effektiv, utgångspunkten som jag hade fick jag ju respons på. Det var också väldigt många andra medlemmar som gick in kommentarsfältet och sa till folk att hålla sig till ämnet, säger Ronja Zetterström.

Hon berättar att efter uppmärksamheten i media har många, både män och kvinnor, hört av sig med kommentarer om att hon får skylla sig själv eftersom att hon lagt ut en bild på sig själv.

– Om man drar paralleller till exempel övergrepp så har det tidigare förekommit att man diskuterat den utsattes klädsel, civiltillstånd och så vidare, istället för att diskutera det verkliga problemet, män utan uppfostran som tar sig friheter över en annan individ,säger Ronja och berättar vidare att hon diskuterat det som hänt med många av sina killkompisar.

– Alla män gör inte såhär, det är en minoritet av alla killar som beter sig så här. De bra killarnafår sopa gatan för de här andra killarna som beter sig som svin, det är sorgligt.

Ronja Zetterström har inte varit i kontakt med polisen då hon inte tror att det skulle ge någon effekt.

ANNONS