Rakade bort könshåret på funktionsnedsatt – under tvång

En medarbetare på ett boende i Göteborg är avstängd efter att ha klippt och rakat bort könshår på en funktionsnedsatt person i samband med duschning.

ANNONS
|

Händelsen inträffade på ett gruppboende för funktionsnedsatta i slutet av oktober i år och anmäldes då av en tillfällig inhoppare från kommunens bemanningspool.

Inhopparen fick under det aktuella arbetspasset i uppgift att duscha en boende, liggande på en duschbrits. När duschningen nästan var avklarad anlände en ordinarie medarbetare med beskedet att den boende skulle rakas i underlivet.

När medarbetaren tog fram en sax och började klippa fick den boende, som är funktionsnedsatt, enligt inhopparen panik och försökte förgäves värja sig.

"Väldigt obehagligt"

"Jag upplevde det som väldigt obehagligt när XX fick panik och försökte värja sig varje gång personalen klippte med saxen." "/.../ "Anledningen till detta skulle vara att det är fräschare och lättare att tvätta. Jag kunde tydligt se att detta gjorts tidigare då XX hade stubb", skriver inhopparen i sin avvikelserapport.

ANNONS

Inhoppare påtalade för ordinarie medarbetaren att denne måste sluta för "vårdtagarens skull" men fick inget gehör. Inhopparen informerade sin chef inom bemanningen som i sin tur ålade inhopparen att göra en skriftlig anmälan till kommunen.

Enligt enhetschefen vid det aktuella boendet är rakning av underliv av hygieniska skäl ingen standardåtgärd inom verksamheten.

– Nej, det är det definitivt inte. Händelsen är både chockerande och stötande och vi tar den på stort allvar. Därför gör vi nu en utredning där vi intervjuar all personal och försöker ta reda på hur personal kan komma fram till en sådan slutsats att den här typen av rakning ska ske, säger enhetschefen.

Avstängd med lön

Enligt Lex Sarah är ansvariga och annan omsorgspersonal skyldiga att anmäla misstänkta fall av missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Stadsdelens Lex Sarah-ansvarige ska ta ställning till om fallet ska gå vidare till Ivo efter dennes utredning.

– Jag är bara i starten av arbetet, säger den ansvarige till GP.

Den aktuella medarbetaren är avstängd med lön och på arbetsplatsen pågår samtal om bemötande och respekt för att motverka att liknande händelser sker igen.

– Det här är ingen trevlig situation varken för oss eller den anställde som nu är avstängd och ledsen för det som hänt. Den anställde har ju trott att denne gjort rätt, säger enhetschefen.

ANNONS
ANNONS