På Heden är det redan Oktoberfest

ANNONS
|

– Jag köpte kläderna i München förra året och skulle gärna åka dit i höst igen, förklarar Kungsbacka-killen Simon Lindfors och visar upp allt han har på sig för kvällen:Lederhosen, som är korta hängslebyxor av skinn, den rödvita skjortan, de grova sockarna, de bruna skorna, och så överst,det som manpå långt håll ser allra först- den höga, spetsiga, gråfilthatten.

Simon och ett gäng kompisar är på Oktoberfest på Heden. Där står nu till och med lördag ett jättetält med plats för flera tusen personer,vid långbord för den som vill äta eller åtminstone sitta.

Och vi tar det här med oktober redan i augusti direkt. I sydtyska München börjar denna ölfest redan i september, pågår i 16 dagar och ska sluta före första söndagen i oktober. Och den som vill ställa till medOktoberfest på andra håll, i andra länder, anpassar ofta tidpunkten efter vädret. I Sverige är det helt enkelt för kallt i september, för att inte tala om oktober...

ANNONS

I tältet på Heden träffar GP dansken Carsten Raun som är mannen bakom detta arrangemang och många andra. Han har tidigare jobbat 20 år i bankvärlden, bland annat i München, men började arrangera egna oktoberfester i Danmark 2009.

– Det blir mycket billigare för folk om man kan gå på Oktoberfest hemma i stället för att behöva åka till München, säger Carsten Raun.

Enligt honom är det särskilda oktoberölet, en ljus och lite söt sorts lager, som serveras på Heden bryggt nere i München och personalen som lagar till den typiskttysk-österrikiska maten, de är också tyskar.

Carsten Rauntycks ha fått snurr på grejen. Under årets festsäsong, som sträcker sig från början av juli till slutet av oktober, ordnar han oktoberfester i fem svenska städer, ett antal danska och framförallt på många håll i England och Skottland.

– I år är vi i 30 städer, säger Carsten Raun.

På Heden kostar ölet140 kronor i standardsejdeln på en liter. Hälften kostar 70.

– 140är nog 30-40 kronor mer än den kostar i München, säger Simon Lindfors.

– Det är kul att detta finns här i Göteborg nu men jag skulle gärna åka tillbaka till München till hösten igen, säger Simon.

ANNONS

ANNONS