Protester mot hospice i Hovås

Göteborg behöver ett nytt hospice och det planeras i Hovås. Men grannar protesterar – ett par föräldrar vill inte att deras barn ska behöva tänka på döden när de passerar.

ANNONS
|

Att planerade flyktingboenden, gruppbostäder eller förskolor möter protester från grannar är inte ovanligt. Men den här gången gäller det ett hospice, ett vårdhem där obotligt sjuka människor får palliativ, lindrande, vård under sin sista tid i livet. "Det är ett kaosartat motstånd med flera hundratal hushåll mot planerna på att bebygga en registrerad naturäng", skriver en av de cirka 25 grannar som hört av sig till stadsbyggnadskontoret.

I Göteborg finns totalt 30 platser på tre hospices: Kålltorps hospice, Helhetsvården Bräcke Diakoni samt Änggårdens hospice.

Änggårdens hospice, som ligger i Lillhagsparken, ska stängas. I området ska 700 bostäder byggas.

ANNONS

Därför planerar nu ett byggföretag tillsammans med Stiftelsen Änggårdens hospice en ny vårdinrättning med cirka 15 platser längs Fjordvägen i Hovås. På marken, som ägs av byggföretaget, ska också byggas ett tiotal lägenheter för personer som är 60+. Byggnadsnämnden beslöt igår att arbetet med en detaljplan ska starta – "inom kort" enligt planchef Peter Wallentin.

– Eftersom hospice i Lillhagsparken inte kan vara kvar måste det här arbetet gå framåt i hög fart, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP). Ett tillfälligt bygglov kommer att beviljas på samma yta så att det inte uppstår ett glapp mellan Lillhagsparken och Fjordvägen, patienter på hospice flyttar man inte runt hursomhelst. Vi har verkligen försökt hitta en plats att göra det på och nu känns det bra.

De protesterande grannarna håller inte med. I sina brev påpekar många att miljön är långt ifrån lämplig för den avskildhet som patienter och anhöriga behöver på ett hospice.

Hovåsvägen är kraftigt trafikerad, till Hovåsbadet kommer badgäster om dagarna och festande ungdomar om kvällarna, på Hovåsvallen tränar och spelar två fotbollslag.

Några av dem tar också upp att ett hospice vore känslomässigt obehagligt för de kringboende. Ett par föräldrar som berättat för sina barn skriver att "de blev alldeles bestörta, reagerade väldigt starkt och sa direkt att de skulle tycka att det var väldigt obehagligt att passera varje dag och behöva tänka på döden".

ANNONS

En person skriver "Frekventa transporter av patienter och avlidna, anhöriga och djup sorg och förtvivlan kommer att bli ett mycket ofta återkommande scenario. Tyvärr kommer många att förknippa området med död och lidande".

Flera hänvisar till Hovåsängens naturvärden och havsutsikt.

En av de protesterande gör klart att ärendet kommer att överklagas när han talar om "massiva framförda negativa kommentarer från berörda grannar som kommer att drivas av närboende i alla instanser".

Byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne är medveten om att det kommer att bli överklaganden.

– Men jag tycker att platsen är väldigt väl vald, säger han.

ANNONS