Polisen misstänker: Sköt man med flera skott - våldtog sedan chockat vittne

ANNONS
|

I slutet av november förra året larmades polisen om en skottskadad man som hittats i en trappuppgång i ett bostadsområde i Högsbo i Göteborg.

– Han är träffad med flera skott i bägge benen, sa Andreas Bengtsson, vakthavande befäl vid Polisen i Region Väst.

En förundersökning gällande dråpförsök inleddes. De valde att inte rubricera det som mordförsök eftersom samtliga skott avlossades mot mannens ben.

– Brottsrubriceringen baseras bland annat på var han har träffats, förklarade Andreas Bengtsson.

LÄS MER: Hittades blodig - sköts med flera skott i benen

Polisen misstänker: Våldtog efter skotten

Nu har en man i 35-årsåldern, som har kopplingar till Hells Angels-sfären, åtalats för brottet. Åklagaren rubricerar det som grov misshandel. Åklagaren skriver att "gärningen var livsfarlig" och att den åtalade mannen "visade synnerlig hänsynslöshet".

ANNONS

– Jag vet inte varför jag blev skjuten, säger offret i ett förhör.

Han berättar hur gärningsmannen tog fram pistolen och siktade mot honom.

– Som att han ska skjuta, men så klickar den. Jag trodde att han skojade och att det inte var några skott i. Han gör något med vapnet, laddar om och siktar igen mot mig och skjuter två gånger, säger han till polisen.

Han haltade då ut ur lägenheten och fick hjälp att ringa 112.

Han säger att han inte vet varför han blev skjuten:

– Det finns ingen anledning i världen att han skulle skjuta mig, säger offret.

Offrets blod hemma hos åtalad

I den misstänktes bostad ska offrets blod ha hittats, enligt stämningsansökan. Dagen innan skottlossningen ska mannen ha lagt upp en bild på ett vapen och en patron på sin Facebooksida. Dessutom ska det ha funnits flera vapenbilder i mannens telefon.

En kvinna såg hur mannen sköts. Kvinnan berättar i förhör att hon skrek "nej" och grät när hon såg mannen skjutas.

Direkt efter skottlossningen ska mannen som avlossat skotten hagett narkotika till kvinnan.

– Jag kände att jag var tvungen att göra som han sa. Han hade ju precis skjutit (offret), berättade kvinnan för polisen.

– Jag tänkte att det är nu det händer, det är nu han kommer att döda mig. Jag var så rädd att han skulle döda mig.

ANNONS

Mannen ska sedan ha tvingat till sig sex.Åklagaren rubricerar det som våldtäkt eftersom kvinnan bevittnade hur mannen sköts i benen. Han har "otillbörligen utnyttjat hennes allvarliga rädsla och särskilt utsatta situation".

Kvinnan berättade för polisen att hon var rejält uppskrämd.

I samband med den misstänkta våldtäkten ska han också ha kissat på kvinnan, enligt stämningsansökan.

Sköt genom titthål till lägenhet

Mannen åtalas dessutom för mordförsök. Det brottet inträffade nästan två månader innan Högsboskotten och i samma del av Göteborg.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att den misstänkte mannen baden annan man att komma till sin ytterdörr och öppna den. Då ska HA-mannen ha avlossat ett skott genom dörrens titthål.

Ett bad blev lägenhetsinnehavarensräddning. Han var inne i badrummet och hörde därför inte uppmaningen om att han skulle komma till dörren och öppna den: "Faran för att brottet skulle fullbordas var utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter", skriver åklagaren.

– Jag låg i badet och hörde en smäll. Det lät så in i helvete. Jag ville inte gå ut och titta direkt för jag tänkte att det var mot mig. När jag kom ut mot hallen och dörren kände jag att det drog lite och att det luktade krut. Jag försökte titta ut genom titthålet, men det var paj.,berättar offret i förhör.

ANNONS

I andra hand rubricerar åklagaren det som grovt olaga hot.

Nekar till brott

Och tio dagar innan Högsboskotten misstänks han för att ha skjutit genom en annan mans lägenhetsdörr. Åklagaren skriver att det var en gärning som begåtts med "grov oaktsamhet" genom att han "sköt genom dörren till bostadslägenheten utan att veta var eventuella boende eller besökare befann sig". Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan.

Lägenhetsinnehavaren var inte hemma vid tillfället.

I övrigt finns åtalspunkter rörande bland annatallmänfarlig vårdslöshet, skadegörelse, och ringa dopningsbrott. Han åtalas också förflera grova vapenbrott. Vid flera tillfällen misstänks han ha gått runtmed ett skarpladdat vapen i Göteborg.

Mannen erkänner några av brotten men nekar till grov misshandel, våldtäkt och mordförsök.

GP söker åklagaren och mannens advokat.

ANNONS