2000 kuvert, med falsk logotyp, beställdes från ett tryckeri i Danmark.
2000 kuvert, med falsk logotyp, beställdes från ett tryckeri i Danmark.

Polisen: Han sålde blanka belastningsregister till kriminella

Göteborgaren sålde, enligt polisen, falska belastningsregister på nätet. Och grovt kriminella kunde tvättas rena från gamla synder. - En brottslighet som kan få ödesdigra konsekvenser, betonar åklagaren Lotta Nielsen.

ANNONS
|

Mannen, som i huvudsak anklagas för bedrägeriförsök och olika typer av urkundsförfalskningar, ställs inför rätta i början av september.

Det har, enligt åtalet, funnits en stor förslagenhet i 31-åringens agerande.

- Uppfinningsrikedomen i vissa kretsar är stor. Det här är en affärsidé som åtminstone jag inte hört talas om tidigare, säger åklagaren.

Mannen byggde under 2014 upp en sajt på internet som erbjöd blanka belastningsregister, utan besvärande noteringar, för 220 kronor per styck.

På så vis öppnades en möjlighet för personer med tvivelaktig bakgrund att visa en presumtiv arbetsgivare ett fläckfritt förflutet.

- Det som ligger närmast till hands att befara är ju att pedofiler, fällda för sexbrott mot barn, med detta dokument som referens skulle få jobb på dagis eller skola. Hoppas att administratörer inom barnomsorgen ser skillnad på äkta och oäkta belastningsregister, poängterar Lotta Nielsen.

ANNONS

Det går ju exempelvis också att föreställa sig hur folk som är dömda för upprepade rattfyllor inleder en ny karriär som busschaufförer eller hur bedragare och förskingrare hamnar på företagets ekonomiavdelning.

För att styrka riktigheten i sina belastningsregister har 31-åringen fått en firma i Danmark att trycka upp 2000 kuvert med polismyndighetens logotyp inkopierad på framsidan.

Danskarna övertygades i sin tur att verkställa ordern, eftersom den beställdes via förfalskade fullmakter från svensk åklagarmyndighet.

Köparna av de fejkade belastningsregistren kan, något förenklat, indelas i två kategorier:

  1. Dels de som handlat i god tro och haft uppfattningen att det är just via mannens internetsida som man skaffar handlingen. I denna grupp har ett femtontal personer uppfattat produkten som ren bluff och därför polisanmält. Vissa andra har ännu inte gjort den upptäckten.
  2. Dels alltså straffade individer som har något att dölja.

Polisen har inte arbetat vidare med att försöka spåra någon av dessa kunder.

Här föreligger nämligen ett problem. Det är inte olagligt att köpa och inneha ett icke korrekt belastningsregister. Brottsligt blir det först när det används, brukande av falsk urkund.

Därför krävs det assistans från vakna, potentiella arbetsgivare.

- Vi vet dock att den misstänkte fått in väldigt många inbetalningar och att dessa dokument finns i grupper där de inte borde finnas, konstaterar åklagaren.

31-åringen hävdar i förhör att han är oskyldig och att han bara hjälpt en 24-årig man – utan fast adress – med hans företag.

- Jag har beställt kuvert och varit målvakt för pengarna. Jag har haft mitt kontonummer tillgängligt. De är han som sålt belastningsregister. Jag har plockat ut kontanter och gett honom, förklarar mannen i förundersökningen.

ANNONS

Hade ni några betänkligheter att grovt kriminella kunde köpa dessa handlingar? frågar polisens förhörsledare.

- Nej, jag tänkte inte så, svarar 31-åringen.

Hade du velat ha en dömd pedofil på ditt barns dagis? Eller en våldtäktsman på din frus arbetsplats?

- Absolut inte.

Kammaråklagare Lotta Nielsen har inte bestämt vilket straff hon kommer att yrka i händelse av en fällande dom. Agerandet ligger, enligt henne, på fängelsenivå.

Fakta: Belastningsregister

  1. Enligt lag ansvarar Polismyndigheten för belastningsregistret (BRU), som ibland också kallas straffregister, polisregistret och brottsregister. BRU innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott.
  2. En privatperson har enbart rätt att begära utdrag om sig själv. En fullmakt för en annan person gäller alltså inte. Den som vill ha utdraget till en c/o-adress, måste först kontakta polisen.
  3. Blanketten finns i elektronisk form på nätet och är möjligt att fylla i på datorskärmen. Den sökande måste ändå skriva ut blanketten och underteckna den för hand innan den skickas in. Den sökande kan också skanna den underskrivna blanketten och skicka den per e-post. Den normala handläggningstiden är cirka två veckor.

Källa: Polismyndigheten.

ANNONS