Ninni, 11, gjorde succé på högskoleprovet

I lördags bänkade sig tiotusentals personer för att göra högskoleprovet. En utav dem var Ninni Ekman från Göteborg som gjorde provet för första gången. Och det gick riktigt bra för 11-åringen.

ANNONS
|

- Om man tittar på normeringspoängen från tidigare prov, så verkar hon få mellan 1.1 och 1.35, säger Anna Ekman, Ninnis mamma.

Ninni hade på eget initiativ velat göra högskoleprovet eftersom hon tyckte att det skulle vara kul. Avgiften betalade hon genom egna sparade pengar. Och det som gick bäst på provet var matematiken.

- Den verbala delen gick det sämre på, orden passade inte riktigt henne. men hon fick 62 av 80 på mattedelen. Hon har alltid varit intresserad av matte, säger Anna.

Läs också: Kan du orden från högskoleprovet?

ANNONS

Ninni går i årskurs fem, men genom mentorskapsprogrammet Intize får hon hjälp av chalmersstudenter med att lära sig matte på gymnasienivå. Sedan när frågorna hade släppts på kvällen, lyckades Ninni även lösa de matteproblem hon missat på provet. Anna tror att det var tidspressen som påverkade henne när hon gjorde provet.

- Hon hade hoppats på att få minst 1.5 så hon kan söka in på högskolan sen, säger hon.

Men då kan hon få skynda sig. GP har tidigare skrivit om att det kan bli aktuellt med att införa en åldersgräns på högskoleprovet.

Enligt Anna Ekman har hennes dotter sedan femårsåldern funderat på vad hon vill läsa på högskolan.

- Hon har många tankar just nu. Hon är intresserad av att bli kirurg men hon har också blivit intresserad av att bli forskare, säger hon

ANNONS