Muslimskt samfund städade Heden efter nyår

Precis som vanligt inledde Ahmadiyya muslimska samfundet det nya året med att städa upp efter andras festligheter på Heden.
– Vi vet ju hur omvärldsbilden av muslimer ser ut – då är det viktigt att visa att vi vill vara en del av samhället, säger Qamer Chaudhry.

ANNONS
|

Många göteborgare valde Heden som festplats för att fira in 2018. Något som kvarlämnade fyrverkerilådor och champagnekorkar vittnade om på nyårsdagens morgon. Men strax efter klockan nio rullade den årligen återkommande städpatrullen in på parkeringen för att röja upp i röran.

Efter gemensam morgonbön på moskén i Högsbohöjd begav sig ett 40-tal medlemmar från Ahmadiyya muslimska samfundet in till Heden för att plocka skräp – precis som de har gjort de senaste åtta nyårsdagarna. Enligt talespersonen Qamer Chaudhry finns det flera anledningar till deras insats.

– Vi vet ju hur omvärldsbilden av muslimer ser ut – då är det viktigt att visa att vi vill vara en del av samhället med svenska värderingar om miljö och hela den biten. Samtidigt är det positivt för våra egna ungdomar att komma ut och göra en god gärning, säger han.

ANNONS

– Sen är del av ens religion också att ha kärlek till sin nation. Vi är väldigt glada över att vara här, då måste vi också ge något tillbaka till samhället.

Trotsade vädret

Qamer Chaudhry förklarar att deras gren av islam skiljer sig från andra när det gäller synen på den utlovade Messias. Där andra muslimer fortfarande väntar på honom menar Ahmadiyya att han kom i slutet på 1800-talet.

– Sen har församlingen byggts vidare. Majoriteten av våra medlemmar kommer ursprungligen från Pakistan och Indien. Sen har vi även några konvertiter.

En av dem är Mattias Pettersson. Han konverterade i november förra året och är med och plockar skräp för andra gången.

– Jag tycker att det ser ut att vara mer i år än förra året. De hade nog roligt här i går.

Trots kallt och regnigt väder hade han inga problem att genomföra uppgiften.

– Man har energi när det gäller församlingen. Jag skulle kunna vara här hela dagen. Det är god gemenskap och trevlig stämning.

Vad är syftet?

– Vi vill visa god vilja gentemot mänskligheten och att göra en insats för samhället. Det är inte några större konstigheter, säger Mattias Pettersson.

"Vi är stolta över att städa"

Bröderna Saad och Saud Ahmad från Pakistan är utbytesstudenter på Chalmers. De är med och städar i Göteborg för första året, men har tidigare gjort liknande insatser i sitt hemland.

ANNONS

– Att städa i stan är ett bra sätt att starta året på, säger Saad.

– Vi är stolta över att städa. Det här är inget som vi skäms över. Det här är en bra sak. När vi bor här är det vårt ansvar att städa också, säger Saud.

– Och Göteborg är mycket renare än Pakistan, säger Saad.

ANNONS