Löfven: "Dålig integration bakom gängbrottsligheten"

Inom sex månader ska vi se resultat av polisens arbete mot gängbrottslighet. Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven som under tisdagens Göteborgsbesök skruvade något på sin bild av gängvåldets orsaker.
– Vi har under lång tid misslyckats med integrationen, säger han.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfvens framträdande i SVT:s Agenda på söndagskvällen har följts av en livlig debatt. Under intervjun ville statsministern inte se någon som helst koppling mellan de senaste årens invandring och den ökade brottsligheten. Istället talade han om ökade klyftor och att brottsligheten varit lika hög om det varit svenskar som bott i de utsatta områdena.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallade framträdandet en katastrof medan GP:s ledarskribent Håkan Boström kallade statsministerns resonemang för "absurt".

Även integrationspolisen Ulf Boström, politiskt aktiv i Demokraterna, kritiserade statsministerns budskap: "Vi har våldsbejakande islamism i landet. Vi har grova kriminella gäng. Vi har en del som är kopplat till migrationen", sa han i SR:s Studio ett.

ANNONS

Ett något annat budskap

När Stefan Löfven mötte medierna efter ett möte med ledningen för polisen i Göteborg, där han fick en dragning om arbetet mot gängbrottsligheten, hade han skruvat något på sitt budskap.

– Den här grova kriminaliteten har fått fäste på grund av segregation, arbetslöshet, skolmisslyckande och efterfrågan på droger. Sverige har för många misslyckande vad gäller integration. Nu har vi lagt om migrationspolitiken i syfte att färre ska komma just till Sverige.

Vad ger de poliser du mött här i Göteborg för bild av orsakerna bakom gängbrottsligheten?

– Vi har inte diskuterat det här och nu, men poliserna överallt i landet säger ju att det är två saker som måste till för att komma tillrätta med situationen. Dels deras egna resurser för att kunna beslagta vapen och förhindra skjutningar och sprängningar. Deras verktyg och antal poliser. Men, säger man också: det här klarar vi inte själva. Det är hela samhällets uppgift. Därför har vi lagt om migrationspolitiken för att satsa på integration, så att människor kommer i arbete och barnen går i skolor som gör att de längtar efter något annat än brottets bana.

Fokus på integrationen

Hur ser du själv på kopplingen mellan integration, migration och ökande brottslighet?

– Under lång tid har vi inte lyckats med integrationen på tillräckligt bra sätt och det är klart, får man segregerade samhällen då löper man risken att människor söker en annan framtid, ett bättre sätt att försörja sig på. Därför har vi lagt om migrationspolitiken så att färre söker sig till Sverige – Sverige kan inte ta ett ojämförligt stort ansvar – och nu är det fokus på integrationspolitiken. I januariavtalet har vi över 20 punkter som adresserar det. Snabbare språkutbildning, snabbare kontakt med arbetsmarknaden och så vidare.

ANNONS

Ni brukar säga att gängbrottsligheten ska knäckas. När har det skett?

– Jag kan inte ange något datum för det. Det är lite svårt, men däremot så säger polisen själva att med de resurser man har nu och med den strategi man lagt så bedömer man att man inom sex månader ska se en skillnad, i positiv riktning. Men det här är ett långsiktigt, envetet arbete. Det löses inte på en kafferast. Men att se till att samhället är så starkt att vi knäcker brottsligheten, det är jag övertygad om att vi klarar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS