Lise Nordin (MP) lämnar riksdagen

Åtta år får räcka. Lise Nordin (MP), som varit drivande i frågan om hundra procent förnybar energi, lämnar riksdagen efter valet.

ANNONS
|

Lise Nordin kom in i riksdagen på Göteborgsbänken efter valet 2010. Och redan inför förra valet hade hon bestämt sig för att det att inte sitta i riksdagen efter 2018.

– Jag har varit riksdagsledamot i snart åtta år och det känns lagom, säger hon.

Varför?

– Det är ganska energikrävande att vara riksdagsledamot. För att göra ett bra jobb bör det vara under en begränsad tid. Jag tycker att alla människor någon gång under sitt liv borde ha ett politiskt uppdrag – men att ingen borde göra det hela livet.

Förhandlade fram uppgörelsen

Lise Nordin har under sina åtta år i riksdagen hunnit lämna ett ordentligt avtryck, framförallt på energiområdet där hon varit drivande i frågan om att ställa om till hundraprocent förnybart.

ANNONS

– Under förra mandatperioden jobbade jag mycket med att ta fram en politik med målet hundra procent förnybar energi – alltså hur fossil energi och kärnkraft ska ersättas med förnybart som vindkraft, solenergi och vattenkraft.

Det var på hennes arbetsrum som idé kläcktes för sex år sedan – och Lise Nordin var med och skrev den första motionen där målet sattes 2011. När Miljöpartiet hamnade i regeringsställning 2014 blev hundra procent förnybart också regeringens mål – och Lise Nordin var MP:s representant i energikommissionen, som resulterade i att fem partier förra sommaren enades om att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion senast 2040.

– Jag är väldigt stolt över vad jag åstadkommit på det området, säger hon.

Längtar utomlands

Och arbetet med omställningen fortsätter. Nu leder hon en statlig utredning, som ska vara klar i oktober nästa år.

– Vi undersöker hur vi kan ta bort hinder för energieffektivisering och småskalig elproduktion. Det är en följd av energiöverenskommelsen. Det handlar till exempel om hur vi kan få fler människor att sätta upp solceller på sina tak, vilka hinder som finns och hur det kan göras lättare och mer lönsamt för fler att vara med i energiomställningen.

Och vad gör du efter valet?

ANNONS

– Det vet jag inte och det känns spännande. Jag är utbildad miljövetare så det blir någonting inom hållbarhetsfrågorna. Jag drömmer lite om att jobba utomlands med hållbarhetsfrågor.

ANNONS