Smittan kan ha kommit från rökt kött. Köttet på bilden har dock inget med återkallandet att göra.
Smittan kan ha kommit från rökt kött. Köttet på bilden har dock inget med återkallandet att göra.

Kött återkallades – misstänktes ha orsakat botulism

De fyra göteborgare som drabbats av botulism misstänktes ha smittats av rökt, importerat nötkött. Nu visar en utredning att smittan inte kom från det misstänkta köttet.

ANNONS
|

Fyra personer i en familj i Göteborg drabbades av botulism, en mycket ovanlig men farlig typ av matförgiftning.

Initialt misstänkte man att kött från företaget Eldsberga chark låg bakom förgiftningen. Med anledning av detta återkallade Eldsberga chark sin produkt "Suha bosanska peka", Rökt nötkött från Bosnien på svenska.

LÄS ÄVEN: Flera fall av botulism i Göteborg

Livsmedelsverkets utredning friar företaget

Nu är Livsmedelsverkets utredning klar. Utredningen visar att företaget inte haft någon som helst koppling till förgiftningen, vilket ATL var först med att rapportera.

Företages ägare Sime Trosic sade i samband med händelsen att han skulle lägga ner företaget om det visade sig att smittan kommit från hans butik, vilket alltså inte var fallet.

ANNONS

– Jag talade från hjärtat. Om man inte kan garantera kundernas säkerhet och att de inte ska riskera att sväva mellan liv och död efter att ha ätit av ens produkter, då ska man inte hålla på med den sortens produktion. Jag hade och har fullt förtroende för att smittan inte kom från oss, men om utredningen visat annat hade jag lagt ned, säger han till ATL efter att företaget friats från misstankar.

Inga ytterligare fall av botulism har hittats.

ANNONS