Mellan den 15 december och 15 mars kommer tre Göteborgsförsamlingar turas om att hålla nattöppet för EU-migranter i Göteborg. Först ut är Carl Johans församling i Linné.
Mellan den 15 december och 15 mars kommer tre Göteborgsförsamlingar turas om att hålla nattöppet för EU-migranter i Göteborg. Först ut är Carl Johans församling i Linné.

Kyrkor håller nattöppet för hemlösa i vinter

Under hela vintern kommer hemlösa som befinner sig i Göteborg ha en varm plats att spendera natten på. Från och med den 15 december kommer tre församlingar turas om att hålla extraöppet. – Det är inte samma sak som att få en natts sömn, men de kommer att kunna ta igen sig, säger Ragnhild Ekelund på social resursförvaltning.

ANNONS
|

Mellan den 15 december och 15 mars kommer församlingarnai centrala Göteborg att hålla nattöppet för hemlösa, ett initiativ som främst riktar sig till EU-migranter och papperslösa som behöver en varm plats och tak över huvudet. I ett samarbete mellan social resursnämnd ochGöteborgs räddningsmission kommer Carl Johans församling, Oscar Fredriks församling och Annedals församling att turas om att erbjuda en öppen lokal varje natt under vintern.

– Det är en humanitär åtgärd för den här målgruppen som inte nås av övriga trygghetssystem, sägerRagnhild Ekelund, samordnare för insatser till EU-migranter på social resursförvaltning.

Tredje året för satsningen

Satsningen kostar en halv miljon kronor och finansieras av Social resursförvaltning. För samordningen står personal från Göteborgs Räddningsmission.

ANNONS

– Man kommer erbjuda värme och vila för människor som tillbringar större delen av dagen utomhus. Det finns inga sängar, men det är klart att folk kommer slumra. Vi kommer inte att peta på folk och säga åt dem att inte sova i kyrkobänkarna. Det är inte samma sak som att få en natts sömn, men de kommer att kunna ta igen sig. De kommer in i värmen, serveras macka och lite te, säger Ragnhild Ekelund.

Det är tredje året som social resursnämnd genomför satsningen. Men tidigare har kyrkorna bara hållit öppet först när temperaturen sjunkit under fem minusgrader. Vidare har de växlat mellan de olika lokalerna oftare.

– Vi fick kritik för det. Till slut visste man inte vart man skulle gå. Nu var vi överens med frivilligorganisationerna som vi samarbetarom att ha öppet hela tiden. Nu bryr vi oss inte om temperaturerna, säger Ragnhild Ekelund.

Hur ser intresset ut?

– Det har varit rätt så välbesökt tidigare. Förra året hade vi öppet 23 nätter och hade sammanlagt 366 gäster.

Hur stor är målgruppen?

– Jag har ingen exakt siffra. Men det är mellan 300 och 400 personer. Vi har varit uppe i fler personer än idag. Och den här perioden runt jul väljer också många att åka hem.

ANNONS
ANNONS