Den reviderade planen för Karlatornet fick bakläxa av byggnadsnämnden. Nu vill politikerna få en förklaring till de förändringar som gjorts innan de går vidare.
Den reviderade planen för Karlatornet fick bakläxa av byggnadsnämnden. Nu vill politikerna få en förklaring till de förändringar som gjorts innan de går vidare.

Karlatornet fick nobben av nämnden

ANNONS
|

Tanken var att byggnadsnämnden under tisdagen skulle besluta om att den omarbetade detaljplanen för Karlavagnsplatsen skulle gå ut på granskning. Men i stället blir det återremiss – och en diskussion om de ändringar som gjorts. Det handlar bland annat om att tornet blivit 20 meter lägre.

– Det här är inte det förslaget de vann tävling med. De har ändrat i gestaltningen så att tornet inte är lika smäckert. Då vill vi ta det ett varv till, säger Johan Zandin.

Axel Josefson (M), ledamot i byggnadsnämnden, tycker att det är olyckligt att den rödgröna majoriteten väljer att återemittera förslaget.

– Det är oroande att man förlänger den här processen. Risken finns att projektet försenas så att det till slut inte blir genomförbart, säger han.

ANNONS

Planen för Karlavagnsplatsen innehåller mycket mer än bara Karlavagnstornet. Totalt omfattar den fyra kvarter med mellanliggande gator. I flera av kvarterna planeras högre byggnader – med 16, 27, 36 och 43 våningar – men det verkliga landmärket är förstås Karlavagnstornet som med 72 våningar och 240 meter skulle bli nordens högsta byggnad.

LÄS OCKSÅ:Jätteintresse för att bo i Karlatornet Och det är just därför det är så viktigt att det blir rätt, menar de rödgröna i nämnden. Tornet kommer att bli ett landmärke och en symbol för Göteborg – och då är det viktigt att det blir så bra som möjligt. – Det är inget konstigt i det här. Men vi behöver göra en avstämning, säger Johannes Hulter (S) vice ordförande i byggnadsnämnden.
LÄS OCKSÅ:Så blir utsikten från toppen av Karlatornet Hur lång fördröjning det blir för projektet återstår att se. Majoriteten i nämnden har förhoppningen att beslutet kan tas redan på nästa möte.
LÄS OCKSÅ:Karlatornet blir lägre och flyttas Under året har byggnadsnämnden fattat beslut om 3586 detaljplaner. Det innebär att man inte lyckades nå målet om 5000 planer. Enligt stadsbyggnadsdirektör Agneta Hammer är dock så mycket på gång inför nästa år att man kommer att klara av att nå upp till 10000 sammanlagt under 2016 och 2017.
ANNONS